Oporbena šestorka: izabrati novo Povjerenstvo za sukob interesa

Čelnici oporbenih parlamentarnih stranaka utvrdili su danas zahtjeve koje će iznijeti pred saborsko Predsjedništvo, među kojima je i zahtjev da se raspusti sadašnje i na temelju međustranačkog dogovora izabere novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Čelnici šest stranaka (SDP, HSS, HNS, IDS, HSP, Libra) traže da se Vladu obveže da u roku od 30 dana daje mišljenje o podnesenim zakonskim prijedlozima, a ako to ne učini, Sabor će o zakonu raspraviti bez tog mišljenja na prvoj saborskoj sjednici.

Oporba nudi rješenje za situaciju kad saborski odbori nemaju kvoruma, pa ne mogu utvrditi mišljenje o nekom zakonu, čime se blokira i mogućnost rasprave o njemu na plenarnoj sjednici.

Predlažu da u takvim situacijama Sabor, ipak, dobije izvješće o tome što je na odboru konstatirano.

Šestorka traži da zakon, koji predloži najmanje trećina zastupnika, ide u hitni postupak i o hitnosti se ne glasuje.

Zauzima se za poštivanje utvrđenog dnevnog reda, a da naknadno dopunjene točke idu na njegov kraj. O izuzecima odlučuje Sabor nakon što se konzultira s klubovima zastupnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba traži da se odustane od prakse da predsjedavajući oduzima riječ govorniku ako po njegovu mišljenu odstupa od teme, traži da se klubu odobri stanka svaki put kad je zatražena po Poslovniku, te da se postigne dogovor o jedinstvenom postupanju predsjedavajućeg kada su u pitanju uvrede i nedoličan govor.

Zahtjeva punu suradnju i poštivanje inicijativa svih članova istražnih povjerenstava.

Spomenute zahtjeve oporbena šestorka iznijet će proširenom Predsjedništvu Sabora koje danas zasjeda.

Odgovor na njih, kaže jedan od oporbenih čelnika, očekuje do utorka.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara