Oporezovanje Sjevera da bi Jug dobio pitku vodu

ZAMISAO o neznatnom oporezovanju ili o dragovoljnom prinosu potrošača vode na Sjeveru u korist zemalja na Jugu, koja se već primjenjuje u barem sedam zemalja, sve je popularnija, izjavili su u ponedjeljak stručnjaci na trećoj svjetskoj konferenciji o vodama što se održava u japanskome gradu Kyotu.

Na konferenciji od nedjelje sudjeluje više od deset tisuća izaslanika iz 160 zemalja, s ciljem da pronađu konkretna rješenja za 1,4 milijarde ljudi na zemlji koji nemaju pitke vode.

"Načelo je vrlo jednostavno: potrošači na Sjeveru izdvajali bi jedan cent po prostornom metru vode kako bi se financirale akcije solidarnosti na Jugu", rekao je za AFP Jean-Marie Grondin, direktor programa Solidarnost-Voda, francuske nevladine organizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelo jedan cent po prostornom metru vode u Francuskoj već provodi tisuću i pol do dvije tisuće poduzeća, od sindikata u vodoprivrednim poduzećima do manjih gradskih uprava, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu (organizacija Wateraid), u Nizozemskoj (Aqua for All), u Italiji (Greencross), ali i u Sjedinjenim Državama (Water for the people), u Kanadi (Watercan) i u Novom Zelandu (Water for survival).

Dobiveni će se novac iskoristiti za bušenje bunara, postavljanje ručnih crpki, spremnika i postrojenja za pročišćavanje, za dovođenje vode u škole i obuku za održavanje opreme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara