OPREZ Stiže ledena kiša: Meteoalarm izdao crveno upozorenje, ledit će se ceste i nogostupi

OPREZ Stiže ledena kiša: Meteoalarm izdao crveno upozorenje, ledit će se ceste i nogostupi

Foto: 123rf

NISKE temperature koje ovih dana vladaju u Hrvatskoj danas bi većini zemlje mogle donijeti ledenu kišu. Prognozirao je to Državni hidrometeorološki zavod, dok je Meteolaram izdao upozorenje najvišeg stupnja.

Izdano je crveno upozorenje za zagrebačko, karlovačko, osječko, i gospićko područje zbog ledene kiše koja bi mogla stvoriti jaku poledicu na nogostupima i kolnicima.

U Zagrebu je noćas 235 ekipa Zimske službe čistilo snijeg, a prometnice su posipane solju i sipinom kako bile spremne i za najavljenu ledenu kišu, pa se teškoće u prometu ne očekuju, a ako bude potrebno Grad će za čišćenje angažirati i studente i nezaposlene, rečeno je na sjednici Stožera Zimske službe održanoj u Lipnici u ponedjeljak navečer.

"Evo i tu u Lipnici, na krajnjem jugozapadu Zagreba, snijeg je očišćen i nitko ne može reći da ne vodimo računa o ravnomjernom čišćenju grada, kazao je gradonačelnik Milan Bandić na sjednici održanoj u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Tu je čišće nego na Jelačić placu", rekao je Bandić.

Voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić rekao je da ledena kiša, koja se najavljuje u Zagrebu, neće stvarati dodatne probleme u odvijanju cestovnog prometa jer će s dovoljno soli i sipine posipati ceste.

Rekao je kako će tek vidjeti koliko su soli potrošili, ali misli da su u tri dana koliko čiste snijeg u gradu potrošili oko 5000 tona soli i oko 3000 tona sipine. Ledena kiša mogla bi stvarati probleme u čišćenju trgova, pješačkih zona i pločnika, a to čišćenje je u nadležnosti Male zimske službe, čijih je oko 100 strojeva i 500 ljudi na terenu i u ponedjeljak navečer detaljnije čiste nogostupe i prilaze bolnicama, vrtićima, ugibalištima autobusa, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz stanja na terenu u sva tri dana kako snijeg pada u Zagrebu možemo konstatirati da niti u jednom trenutku nije bio ugrožen promet, pogotovo javni", istaknuo je.

Moguće odstupanje od reda vožnje u gradskom autobusnom prijevozu

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić rekao je da su svi koridori javnog gradskog prijevoza prohodni, da tramvaji i autobusi voze bez teškoća, ali da bi zbog najavljene ledene kiše moglo biti eventualnih odstupanja od reda vožnje u gradskom autobusnom prijevozu.  S obzirom na to da tramvajske i autobusne linije spadaju u prioritete Zimske službe, u ZET-u vjeruju da teškoća neće biti. U pripravnosti je i ZET-ova ekipa Zimske službe sa svoje četiri ralice.

Jurić je istaknuo da su u Zagrebačkom holdingu otvorili telefonsku liniju 072 500 400 gdje su njihovi agenti dostupni 24 sata kako bi Zagrepčani mogli dobiti sve potrebne informacije.

Najavio je da će ZET pojačavati linije ako bude veliki interes građana za skijanje na Sljemenu. Pozvao je Zagrepčane da dođu na Sljeme jer će ZET-ovih linija biti.

Državni hidrometeorološki zavod za danas je najavio umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U početku suho, a zatim uz povremenu oborinu, osobito poslijepodne i navečer, izvijestio je u utorak ujutro Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ).

Na Jadranu kiša, na sjeveru lokalno moguće i izraženija, a u unutrašnjosti snijeg i kiša koja se ledi na tlu. Ujutro u kopnenim predjelima ponegdje magla. Vjetar na kopnu slab južni i jugoistočni, u gorju jugozapadni, a na Jadranu će zapuhati umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od -3 do 2, na moru uglavnom između 8 i 13 stupnjeva Celzijusovih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara