Opseg prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja neće se mijenjati

Opseg prava na zdravstvenu zaštitu iz osnovnog zdravstvenog osiguranja u idućoj se godini neće mijenjati, a prijedlog takve odluke Vlada bi trebala donijeti na sutrašnjoj sjednici, doznaje se danas u Banskim dvorima. L

Vlada za svaku kalendarsku godinu treba odrediti opseg prava na zdravstvenu zaštitu iz osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Takva obveza proizlazi iz Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji definira zdravstvene usluge koje su u cijelosti pokrivene osnovnim osiguranjem (npr. zdravstvena zaštita djece, učenika i studenata na redovnom školovanju, stomatološka zaštita djece do 18 godina, hitna medicinska i stomatološka zaštita, i sl.), dok za pojedine zdravstvene usluge predviđa podmirenje u određenom postotku.

Vladina sutrašnja odluka odnosi se upravo na te zdravstvene usluge koje u određenom postotku pokriva osnovno zdravstveno osiguranje, a ostatak snosi sam osiguranik, ili osiguravatelj kod kojeg ima dopunsko osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema dostupnim informacijama, opseg te zdravstvene zaštite ne bi se mijenjao ni iduće godine, pa bi se npr. iz osnovnog zdravstvenog osiguranja plaćalo 75 posto vrijednosti troškova smještaja i prehrane u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za liječenje kroničnih bolesti, a 70 posto vrijednosti za bolničku zdravstvenu zaštitu za liječenje akutnih bolesti.

Sukladno Zakonu, kao i Odluci o utvrđivanju liste lijekova HZZO-a, utvrđeno je i sudjelovanje osiguranika u cijeni lijekova, a ovisno kako su ti lijekovi označeni na listi lijekova, njihovo sudjelovanje kreće se od 10 do 75 posto.

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala raspraviti i više zakonskim prijedloga, među njima i izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, ili Zakona o zaštiti od požara, a Saboru bi trebala uputiti i prijedlog zakona kojim bi se potvrdila Konvencija UN protiv korupcije.

(Hina) xbn ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara