Optužena Banić: Nisam bila u Škabrnji od srpnja 1991.

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zadru, u suđenju Zorani Banić, Srpkinji iz Zemunika Gornjeg, optuženoj za ratni zločin nad civilnim pučanstvom u Škabrnji, optužena je danas pred Sudskim vijećem iznijela obranu tvrdeći da u Škabrnji nije bila na dan zločina 18. studenoga 1991., niti ikada poslije srpnja te godine, kada je tamo boravila kao medicinska sestra.

Na početku obrane Zorana Banić je rekla da je na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj glasovala za Račana i SKH. Pouzdano znam da je i 90 posto građana srpske nacionalnosti glasovalo za Račana, a to pokazuje da Srbi u Hrvatskoj nisu bili za stvaranje velike Srbije, rekla je optužena Banić. U nastavku je rekla da je u tzv. Teritorijalnu obranu mobilizirana 21. prosinca 1991., ali da nikada nije zadužila oružje, nego je bila u ambulanti. Ne zna što se sve događalo u Škabrnji, osim po pričama koje je kasnije čula. "Ja sam zdravstveni radnik i vjernik, a vjera mi ne dopušta zločin", izjavila je optužena Banić.

U jednom trenutku obratila se županijskog državnom odvjetniku Ivanu Galoviću upitavši ga što to znači provoditi velikosrpsku ideju, što joj se stavlja na teret u optužnici.

To vam je kad osvojite, popalite i ubijete u Škabrnji, uzmete je za sebe govoreći "ovo je Srbija", odgovorio joj je županijski državni odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na to je optužena Zorana Banić ponovila da nije bila toga dana u Škabrnji i da u životu nije mrava zgazila.

Nisam bila ni ja, niti itko od moga roda, rekla je i dodala da su novine uništile nju i njezinu obitelj.

Tijekom današnjeg suđenja iza zatvorenih vrata svjedočio je svjedok N.B. iz Makarske koji je toga dana bio ročnik u sastavu postrojba JNA koje su napadale Škabrnju.

Kao Hrvat bio je primoran sudjelovati, a kasnije se izvukao iz te vojske. Sadržaj njegova svjedočenja nije poznat.

Suđenje se nastavlja sutra kada će optužba i obrana iznijeti završne riječi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara