Optuženi general Vojske RS Gvero otputovao u Den Haag

UMIROVLJENI general Vojske Republike Srpske Milan Gvero, optužen pred Haaškim sudom, u četvrtak oko podne otputovao je u Den Haag, gdje će se dobrovoljno predati tom sudu.

Optuženi Gvero je, kako je u početkom tjedna priopćeno iz Vlade, u razgovoru s ministrom pravosuđa Zoranom Stojkovićem, odlučio dobrovoljno otići u Haaški sud "kako bi pomogao narodu i državi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S optuženim Gverom, u Den Haag je otputovao i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije Zoran Lončar.

Vlada Srbije najavila je da će dati sva potrebna jamstva kako bi optuženi Gvero bio pušten na slobodu do početka suđenja, te da će pružiti potrebnu pomoć i njegovoj obitelji.

Kako iz Haaga prenose beogradski elektronski mediji, Međunarodni kazneni sud u Den Haagu otpečatio je u četvrtak haašku optužnicu protiv Milana Gvere, kojom njemu i bivšem oficiru Vojske Republike Srpske Radivoju Miletiću na teret stavlja zločine nad Muslimanima u zaštićenim zonama Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Optužnica ih u pet točaka tereti za ubojstva, progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, prisilno premještanje i deportaciju stanovništva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara