Optuženik za zločin u Lovasu: Nisam bio vlast

SUĐENJE optuženima za ratni zločin nad sedamdeset Hrvata u Lovasu 1991. godine, nastavljeno je danas u Beogradu iskazom četvrtooptuženog Željka Krnjajića koji je zanijekao sudjelovanje u zločinu.

Podsjetimo, tijekom napada na selo Lovas, 10. listopada 1991. godine, u kućama i dvorištima ubijena su 22 civila, a do 18. listopada te godine još 23 mještana Lovasa ubijena su u improviziranim zatvorima. Optuženi su mještane Lovasa natjerali da hodaju kroz minsko polje pri čemu su 22 osobe poginule.

U procesu pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu vodi se postupak protiv pripadnika lokalne vlasti Milana Devčića, Milana Radojčića i Željka Krnjajića, bivših pripadnika JNA: Miodraga Dimitrijevića, Darka Perića, Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića te pripadnici postrojbe "Dušan Silni": Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić i Zoran Kosijer kao i Aleksandar Nikolaidis i Petronije Stevanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krnjajić je u vrijeme zločina bio zapovjednik Teritorijalne obrane Tovarnika, a u svom iskazu više puta je ponovio kako nije ubio, niti zaklao te da nije bio "vlast". Kako je rekao on je "tek" zapovijedao grupom od dvadeset ljudi i nije vodio akciju zauzimanja Lovasa.

Sudu je rekao da je u Lovasu bio tek šest sati, a tek je poslije čuo kako je u Lovasu tijekom napada stradalo deset do petnaest ljudi. Također, prisjećajući se događaja, Krnjajić je kazao da su prije napada na Lovas stigli dobrovoljci s kojima je došao čelnik Srpske narodne obnove Mirko Jović.

I.Ć.
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara