Optužnica protiv Martića zbog raketiranja Zagreba i pred hrvatskim sudom

PROTIV bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Milan Martića i bivšeg zapovjednika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK) Milana Čeleketića bit će podignuta optužnica i pred hrvatskim sudom zbog raketiranja Zagreba, Jastrebarskog i Karlovca, u svibnju 1995.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo o tome će sutra održati konferenciju za novinare.

Zbog zapovjedi da se raketira Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995., Martiću se već sudi na Haškom sudu, no zagrebačko je Županijsko državno odvjetništvo odlučilo optužnicu podići i pred hrvatskim sudom.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić objasnio je da je optužnica uslijedila nakon dugogodišnje istrage, te da sudski postupak u Haagu ne priječi da Martić i pred hrvatskim sudom bude optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Objasnio je da se Martića i tadašnjeg zapovjednika vojske RSK Milana Čeleketića neće teretiti samo za napad na Zagreb, već i za topničke i raketne napade na Jastrebarsko i Karlovac. Ti su se napadi također dogodili početkom svibnja 1995., kao odmazda pobunjenih Srba zbog poraza u zapadnoj Slavoniji nakon vojno-redarstvene akcije ´Bljesak´.

Na upit je li podizanje optužnice protiv Martića za isto djelo za koje mu se sudi u Haagu znak da bi Haaški sud mogao prepustiti postupak hrvatskom pravosuđu i je li u kontaktima sa Sudom i glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte otvorena ta mogućnost, Bajić je odgovorio negativno.

´Nema nikakvih naznaka da bi se to moglo dogoditi´, kazao je Bajić Hini.

Potvrdio je to i županijski državni odvjetnik u Zagrebu Krunoslav Canjuga koji je rekao da ´iz Haaga nema takvih signala´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Optužnicu podižemo među ostalim i zato što u Haagu nisu pokazali interes za Čeleketića i napade na Jastrebarsko i Karlovac´, kazao je Canjuga.

Dodao je da hrvatsko tužiteljstvo optužnicom ´ne dovodi u pitanje nadležnost Haškog suda, koji ima prednost pred domaćim pravosuđem´.

U napadu raketnim sustavom ´Orkan´ s kazetnim streljivom, tzv. zvončićima, u Zagrebu je u dva dana poginulo šest osoba, 39 je teže, a 136 lakše ranjeno.

Prijavu protiv Martića prije više od sedam godina podnijela je i Hrvatska odvjetnička komora. Naime, u napadu su ranjena i dvojica odvjetnika, dok je jedna odvjetnica iz Sarajeva poginula.

Milan Martić se sredine svibnja prošle godine, zajedno sa bivšim zapovjednikom JNA za područje Vukovara Milom Mrkšićem, dobrovoljno predao Haškom sudu.

Zbog terorističkih akcija i progona Hrvata iz kninskih sela Vrpolje i Potkonje, Martić je na sudu u Šibeniku u kolovozu 1993. u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora.

Milan Čeleketić bio je potpukovnik JNA i zapovjednik okučanskog korpusa. Martić ga je u veljači 1994. imenovao zapovjednikom vojske samoproglašene RSK. Nakon poraza u zapadnoj Slavoniji dao je ostavku, a na njegovo je mjesto postavljen Mrkšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara