Optužnice protiv Rebića, Marijačića, Margetića i Šešelja na sudu

U ZAGREBAČKOM Županijskom sudu potvrdili su da su od Ministarstva pravosuđa danas zaprimili haške optužnice, no nisu željeli otkriti kada će ih uručiti bivšem šefu hrvatske vojnoobavještajne službe Markici Rebiću, novinarima Ivici Marijačiću i Domagoju Margetiću te uredniku i izdavaču Hrvatskog slova Stjepanu Šešelju.

"Mogu potvrditi da su optužnice stigle, da su dodijeljene u rad sucu i da će se postupati po Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom", kratko je Hini izjavio predsjednik Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda Đuro Sessa. Nije želio reći ime suca koji je preuzeo optužnice i koji bi ih, kako je rekao, najkasnije u roku tri dana trebao uručiti optuženima i pritom ih upoznati s njihovim pravima i obvezama.

Sessa je potvrdio da uz optužnice, koje je Ministarstvo pravosuđa jutros primilo iz Den Haaga, nisu dostavljeni nalozi za uhićenje i predaju optuženika.

Riječ je o dvije optužnice, jedna se odnosi na Rebića i Marijačića, a druga na Margetića i Šešelja. Za sada je nepoznato je li prva optužnica upućena i zadarskom Županijskom sudu, na području kojega živi optuženi novinar Marijačić. Na tom se sudu nisu mogle dobiti nikakva informacija jer su predsjednik i njegovog zamjenik zauzeti radom u izbornom povjerenstvu koje se priprema za predstojeće lokalne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoćnik ministrice pravosuđa Jakše Muljačića ranije je izjavio da su optužnice upućene "nadležnim županijskim sudovima".

"Očekujem da će optužnice biti uručene tek u ponedjeljak", izjavio je branitelj Markice Rebića, zagrebački odvjetnik Veljko Miljević koji također od suda nije mogao doznati kada će optuženi biti pozvani da preuzmu optužnice. Miljević nije želio govoriti o ovom slučaju dok ne prouči optužnicu.

Četvorica hrvatskih građana optužena su za nepoštivanje suda u Den Haagu jer su otkrili identitet zaštićenih svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

Markica Rebić, bivši šef SIS-a, optužen je jer je uredniku Hrvatskog lista Ivici Marijačiću otkrio identitet zaštićenog svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću, predao mu kopije izjave tog svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću iz 1997.

Šešelj i Margetić optuženi su zbog objave izvadaka iz svjedočenja drugog svjedoka sa zatvorenih sjednica s istog suđenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara