Orešković: Sastanka 16. listopada 1991. nije bilo

TIHOMIR OREŠKOVIĆ, prvooptuženi u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci, danas je u nastavku petosatne obrane, govoreći o točkama optužnice, kazao da 16. listopada 1991. ´nije bilo nikakva sastanka´, a po optužnici tada je održan tzv. smrtonosni sastanak nakon kojeg su likvidirani civili na Pazarištu.

Orešković je pred Sudskim vijećem pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić kazao da su nestanci osoba u to vrijeme u Gospiću doživljavani kao ´normalna stvar´ jer je, kako je rekao, bila ´velika fluktuacija stanovništva´. O likvidaciji na Lipovoj glavici doznao je u tijeku postupka, a o odvođenju i likvidaciji trojice karlobaških Srba iz novina i na suđenju, dodao je.

Rekao je da nije poznavao niti čuo ni za jednu osobu srpske nacionalnosti za koju se u postupku spominje da je nestala. Drži da su tvrdnje u postupku o tzv. smrtnonosnom sastanku ´konstrukcija Josipa Manolića u kojoj su sudjelovali tadašnji načelnik gospićke policije Ivan Dasović i tadašnji načelnik gospićkog SZUP-a Mirko Kasumović´.

Orešković je rekao da je na mjestu tajnika Kriznog štaba za Liku obavljao isključivo administrativne poslove, komunicirao s novinarima i radio kao prevoditelj na sastancima s europskim promatračima.

Za Josipa Manolića je ustvrdio da je u početku rata bio ´osoba broj jedan u Hrvatskoj´, da je ´kadrovirao sve strukture i vodio izvršnu vlast´ a da je tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman vodio samo vanjsku politiku. Ustvrdio je da je iza Manolića ´stajao netko jači´, ne navodeći o komu je riječ. Dodao je da je Manolić djelovao protiv osamostaljenja hrvatske države i da je zbog toga imenovao Antu Karića na mjesto predsjednika Kriznog štaba za Liku te želio smijeniti Mirka Norca kao uspješna zapovjednika Hrvatske vojske u Gospiću. Orešković je rekao da je Manolić preko Karića naređivao pogibeljne akcije na gospićkom području, kojima da je bio cilj oslabiti i uništiti hrvatsku obranu. U tim akcijama, za koje se znalo da su neizvedive, nastavio je, trebalo je poginuti mnogo hrvatskih boraca te tako pokazati nesposobnost hrvatskih snaga. Takve akcije, među ostalima, bili su napadi u početku rata na Lički Osik i Ljubovo te Medak, rekao je Orešković.

Ustvrdio je da su od bivših jugoslavenskih obavještajnih služba u Hrvatskoj Josip Perković i SIS uništili mrežu KOS-a u Zagrebu, a da su u drugim strukturama ostali ´pojedini neprijatelji koji su djelovali u ratu, a djeluju i danas´.

Orešković je optužen za organizaciju i izdavanje naloga za odvođenje 40-ak osoba uglavnom srpske nacionalnosti iz njihovih domova te likvidaciju na Pazarištu, Lipovoj glavici i Velebitu u listopadu i studenom 1991.

Današnje sudsko ročište održano je nakon jednomjesečne stanke u kojoj su Oreškoviću operirani polipi u nosu i sinusi te je nastavak bio više puta odgađan zbog njegova poslijeoperativnog oporavka u skladu s mišljenjem sudskog vještaka.

Osim njega za organizaciju i provedbu odvođenja i likvidacija civila s gospićkog područja optuženi su Ivica Rožić, Mirko Norac, Stjepan Grandić i Milan Čanić.

Suđenje se nastavlja sutra nastavkom Oreškovićeve obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara