Orhan Dragaš: Uhićenje Mladića bit će slično onom Ante Gotovine

ORHAN DRAGAŠ, direktor Međunarodnog instituta za sigurnost Srbije i Crne Gore tvrdi kako je navodno uhićenje Ratka Mladića u Rumunjskoj logičan slijed događaja.

Podsjetimo, on je prošle srijede izjavio kako je u Rumunskoj tijekom zajedničke vježbe britanskih i rumunjskih snaga Ratko Mladić uhićen od strane komandosa britanskog SAS-a.

Njegovu su tvrdnju pobile rumunjske vlasti i sud u Haagu, no Dragaš u razgovoru za Jurnalul Nacional ostaje pri svojoj tvrdnji.

"Smatram kako je to vrlo logičan razvoj. Mladić se nije želio predati, a srpske vlasti su zbog njega u nezavidnoj situaciji. Zbog toga se njegovo uhićenje trebalo dogoditi na teritoriju izvan Beograda. Činjenica da je Rumunjska članica NATO-a samo pojednostavljuje stvari." - kazao je Dragaš.

Dragaš smatra kako između Mladićevog i Gotovininog slučaja postoje sličnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uhićenje Ante Gotovine u Hrvatskoj je bilo nemoguće izvesti, jer ga ljudi i dalje smatraju herojem, iako ga Haški sud traži zbog ratnih zločina." - dodao je.

Direktor Međunarodnog instituta za sigurnost Srbije i Crne Gore tvrdi kako su medijski napisi oko toga da je srpska Vlada upoznata s Mladićevim kretanjem netočni kao i špekulacije oko toga da ga nisuuhitili jer ga čuva vojska.

"Jedina činjenica u koju smo sigurni je to da su do sredine 2002. Mladića čuvali u prostorima koje je kontrolirala vojska. Nakon toga skrivao se u civilnim prostorima." - kazao je.

"Uvjeren sam kako je njegovo uhićenje u Rumunjskoj dio kompromisa njega i srpske Vlade, što znači da nije želio da izgleda kao da se predao, a Srbi nisu željeli da ispadne kako su ga oni uhitili. Siguran sam kako je to bio jedini mogući kompromis. Pitanje je dana kada će Mladić doći u Haag, a Srbija će se riješiti odgovornosti njegova uhićenja." - dodao je.

S.H./Jurnalul Nacional

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara