ORKESTAR IZ MONTREALA: KENT NAGANO GLAZBENI DIREKTOR OD 2006.

Gotovo dvije godine nakon bučnog odlaska maestra Charlesa Dutoita, Simfonijski orkestar iz Montreala (OSM) dobit će 2006. novog glazbenog direktora, Amerikanca Kenta Nagana.

Kent Nagano (52), podrijetlom Japanac, preuzet će dužnost tek u sezoni 2006./07., zahvaljujući ugovoru koji traje do sezone 2011./12.

Dotad će završiti angažman kao umjetnički direktor i glavni ravnatelj Deutsches Symphonie-Orchestera u Berlinu, ostavljajući istodobno traga na montrealskom orkestru koji već dvije godine svira pod ravnanjem dirigenata-gostiju.

Nagano, vrlo tražen dirigent, glazbeni je direktor Opere u Los Angelesu, a od 1978. ravna Simfonijskim orkestrom u Berkeleyju, u Kaliforniji, svojem rodnom gradu, gdje je počeo karijeru glazbenika.

Nagano, poznat po sklonosti djelima izvan tradicionalnog repertoara, "stekao je s godinama zavidan ugled", kazao je predsjednik Upravnog vijeća OSM-a Jacques Laurent. Bio je "prvi jednoglasni odabir izbornog povjerenstva".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kent Nagano će pridonijeti međunarodnoj promidžbi orkestra i poboljšati ionako izniman ugled OSM-a" koji ove godine slavi 70. obljetnicu postojanja, kazao je Laurent.

Grad Montreal i Quebec su iznimno mjesto, sjecište tradicija i kultura novog svijeta", komentirao je Nagano koji trenutno čita "debelu knjigu o povijesti glazbe u Kanadi".

Mjesto ravnatelja OSM-a bilo je upražnjeno otkako je otišao švicarski maestro Charles Dutoit. Ovaj je, nakon četrvrt stoljeća na čelu OSM-a, odlučio dati ostavku u travnju 2002., ne želeći se suočiti s tužbom svojih glazbenika za "mučenje, uvredljivo ponašanje i nedovoljno poštivanje".

(Hina) xvrad ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara