Osam filmova u konkurenciji za nagrade pulskoga festivala

U SLUŽBENOJ konkurenciji ovogodišnjeg, jubilarnoga 50. Pula film festivala, koji će se održati od 19. do 24. srpnja, bit će osam filmova, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Uz osam hrvatskih filmova u konkurenciju bi se mogle uvrstiti i tri koprodukcije - dva filma Jakova Sedlara i jedan Ljubiše Samardžića, rekla je umjetnička voditeljica festivala Dijana Mlađenović.

Za izralesko-hrvatske koprodukcije Jakova Sedlara, filmove "Jeruzalem" i "Milost mora", te "Ledinu" Ljubiše Samardžića još se ne zna smiju li sudjelovati u konkurenciji jer su koprodukcije te se čeka odgovor Ministarstva kulture, izvijestila je Mlađenović.

Za festivalske nagrade natjecat će se filmovi koji će u pulskoj Areni ujedno imati premijeru - "Konjanik" Branka Ivande, "Tu" Zrinka Ogreste, "Svjedoci" Vinka Brešana, "Onaj koji će ostati neprimjećen" Zvonimira Jurića, "Infekcija" Krste Papića, "Ispod crte" Petra Krelje, "Svjetsko čudovište" Gorana Rušinovića i "Doktor ludosti" Fadila Hadžića.

Tedi Lušetić, v.d. ravnatelj "Pula film festivala", koji je od ove godine registriran kao javna ustanova, izrazio je nadu da će nova, mlada festivalska ekipa uspjeti izbjeći probleme s kojima se pulski festival posljednjih godina susretao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, namjera organizatora je da festival ponovo zaživi, a jedna od atrakcija u tu svrhu bit će i ulazak gostiju u Arenu po "crvenom tepihu", kada će ih za direktni TV prijenos nakratko intervjuirati novinari HTV-a.

Kako se ove godine slavi 50. obljetnica festivala u retrospektivnom programu prikazat će se dvadeset filmova - pobjednika proteklih festivala i onih koji su iz Pule otišli na festivale u Cannesu, Berlinu i Veneciji. Na temu glazbe u međunarodnom programu će se prikazivati igrani i dokumentarni filmovi.

Među najavljenim slavnim gostima Festivala zasad su američki glumac John Malkovich te češki redatelj Jiri Menzel, koji će biti predsjednik festivalskog žirija.

Popratni program, koji uz filmove obuhvaća izložbe, kazališne predstave i okrugle stolove, održavat će se u Domu hrvatskih branitelja, Kinu Zagreb, Istarskom narodnom kazalištu, Atriju Povijesnog muzeja Istre i u Multimedijalnom centru "Luka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara