Osam turskih vojnika poginulo u obračunu s Kurdima

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP / Ilustracija


OSAM pripadnika turskih snaga sigurnosti je poginulo, a još 14 ih je ozlijeđeno u napadu grupe kurdskih pobunjenika na položaje turske vojske u blizini granice sa Irakom.

Kako prenosi turska agencija Anadolija, pripadnici pobunjene Kurdske radničke partije (PKK) napali su u subotu kasno poslijepodne turske vojne položaje na jugoistoku Turske, a u sukobu su osim turskih vojnika poginula i dvojica pobunjenika.

Kurdi jednostrano povukli primirje sa Turskom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turske vojne vlasti su u područje provincije Hakkari, u blizini grada Semdinlija poslale specijalne snage kako bi smirile u posljednje vrijeme česte napade kurdskih pobunjenika na Tursku, nakon što je početkom ovoga mjeseca PKK povukla ranije proglašeno primirje.

Sukobi Kurda i službenih turskih vlasti traju već desetljećima, a 1984. godine formirana je Kurdska radnička partija koja oružjem pokušava izboriti nezavisnost jugoistočnog dijela zemlje u kojem Kurdi čine etničku većinu. Ta je organizacija zbog svojeg radikalnog djelovanja zabranjena, a Turska, SAD i Europska unija je drže na popisu terorističkih organizacija.

S druge pak strane, kurdska je manjina u Turskoj desetljećima proganjana i maltretirana, pa u politici službenih turskih vlasti prema Kurdima, koju neki radikalniji politički krugovi i analitičari čak nazivaju genocidnom, treba tražiti uzroke oružane pobune pripadnika PKK. U tim je sukobima do sada poginulo više od 40.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara