osijek: briga za osobe s posebnim potrebama

Zagreb i Osijek jedini su hrvatski gradovi koji imaju organiziran posebni program brige za odrasle osobe s mentalnom retardacijom, njihov stambeni smještaj, radionicu i sadržaje čija je svrha uključiti ih u život zajednice.

Dom za samostalno stanovanje Osijek osnovala je zagrebačka Udruga za promicanje inkluzije u lipnju prošle godine kao ustanovu socijalne skrbi.

Program i rad Doma za samostalno stanovanje Osijek financira Ministarstvo rada i socijalne skrbi, a obuhvaća 20 korisnika iz Osječko-baranjske županije u dobi od 20 do 46 godina.

Po riječima ravnateljice Doma za samostalno stanovanje Osijek, socijalne radnice Vlaste Škorak, 20 korisnika smješteno je u šest stanova u Osijeku, čiji najam i održavanje financira Ministarstvo rada i socijalne skrbi. Neki korisnici koji su ´našli svoje stalno utočište dolaze iz obitelji čiji se roditelji zbog bolesti ili starosti ne mogu brinuti o njima´, rekla je.

Po njezinim riječima, svrha je osobama s mentalnom retardacijom omogućiti da se uključe u život zajednice kako bi u njoj ravnopravno sudjelovali, te upozoriti sugrađane da pokraj nas žive osobe s posebnim potrebama koji imaju pravo na dostojanstvo i kojima je potrebna naša pomoć i prihvaćanje.

Kao posebno dobar oblik rada pokazala se radionica u kojoj provode prijepodne i gdje uz voditeljicu Evu Venus izrađuju prekrasne predmete namijenjene prodaji.

´Najvažnije je s njima uspostaviti povjerenje i dokazati im da cijenite ono što rade. Onda su spremni svaki trud uložen u njih višestruko vratiti´, rekla je Eva Venus.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našoj radionici cijelo vrijeme svira glazba. Slušamo i klasičnu i suvremenu glazbu, pjevamo, radimo, zajedno kuhamo jela koja smo dogovorili za pojedine dane´, dodala je.

Korisnici Doma za samostalno stanovanje posebice se vole šetati gradom, vole odlaziti na utakmice, razne priredbe. U stanovima u kojima žive tri ili četiri osobe s posebnim potrebama nastojimo ih osposobiti da na neki način samostalno vode kućanstvo premda su naši članovi među kojima ima volontera uvijek spremni priskočiti u pomoć, rekla je ravnateljica Vlasta Škorak.

Osječko Gradsko poglavarstvo dodijelilo nam je na korištenje krasan prostor u blizini gradskog središta, a sada ga moramo obnoviti i opremiti jer je zapušten, ističe ravnateljica.

S korisnicima Doma za samostalno stanovanje Osijek radi defektologinja Jelena Soudil, koja se također često može vidjeti u gradu kako se šeta s njima.

´Ako im se pravilno pristupi i ako shvatimo da smo svi na neki način različiti, treba uvažiti i svijet njihove različitosti´, rekla je Jelena Soudil.

Ova je godina proglašena europskom godinom brige za osobe s posebnim potrebama, a u sklopu koje ´upravo Hrvatska ima posebno mjesto jer je i ta briga jedan od uvjeta za primanje u Europsku uniju´, istaknula je ravnateljica Vlasta Škorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara