Osijek: HSP povukao inicijativu o podizanju spomenika A. Starčeviću

KLUB vijećnika Hrvatske stranke prave (HSP) u osječkom Gradskom vijeću na današnjoj je sjednici, nakon dulje rasprave, povukao svoju nedavnu inicijativu da se hrvatskom političaru i jednom od utemeljitelja HSP-a dr. Anti Starčeviću podigne spomenik na središnjem osječkom trgu, koji nosi njegovo ime.

Predsjednik HSP-ova Kluba vijećnika Danijel Srb rekao je kako ta stranka, nakon konzultacija s predsjednicima drugih klubova vijećnika, procjenjuje da za ovaj prijedlog neće dobiti potrebnu potporu te da provedena rasprava ukazuje na pokušaj obezvrjeđivanja njihova prijedloga.

"Željeli smo trajno definirati trg i to spomenikom Ocu domovine kako u konačnici, s vremenom netko ne bi došao na ideju o promijeni ime toga trga", ocijenio je Srb.

Vijećnici HSP-a tražili su da se Anti Starčeviću na središnjem osječkom trgu podigne spomenik, ali su se, tijekom rasprave, usprotivili mogućnosti podizanja spomen-obilježja, ocijenivši da taj pojam može obuhvaćati bilo što, a ne samo spomenik, što je bio njihov izričiti zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Usprotivili su se i mogućnosti da se spomenik podigne na nekom drugom mjestu u Osijeku, što je u raspravi sugerirao vijećnik HNS-LD-a Vilim Herman, istaknuvši kako je središnji osječki Trg Ante Starčevića, po svom prostoru i monumentalnosti, sam po sebi spomenik.

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić rekao je u raspravi kako je pri preimenovanju središnjeg osječkog trga, 1990. godine, bilo jasno da ga se mora obilježiti nekim spomen-obilježjem, ali da njegovo postavljanje mora pričekati završetak, prošle godine započete, obnove toga trga te da se u dogovoru sa stručnjacima treba pronaći odgovarajući oblik, koji će se primjereno uklopiti u taj prostor.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara