Osijek: Optuženima za genocid izmijenjena optužnica

NA OSIJEČKOM Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje desetorici mještana baranjskoga mjesta Luča, optuženima za genocid.

Od desetorice optuženih glavnoj raspravi nazočni su samo optuženik Dragan Marjanović, a ostalima se sudi u odsutnosti jer su tijekom mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja napustili RH.

Optuženike se tereti da su od kolovoza 1991. do svibnaj 1995. kao članovi štaba tzv. teritorijalne obrane fizički i psihički zlostavljali nesrpsko stanovništvo Luča, da su Hrvatima ograničavali kretanje te ih zastrašivali pucajući im po kućama i lišavajući ih slobode. Tereti ih se i za devastiranje katoličke crkve u Luču.

Na današnjoj glavnoj raspravi Državno odvjetništvo dostavilo je izmijenjenu optužnicu na temelju koje se odustalo od daljnjeg progona optuženika Milivoja Vukovića. Njemu je pripisano kažnjivo djelo povrede ravnopravnosti građana, za koje je u međuvremenu nastupila zastara. Optuženiku Draganu Marjanoviću pripisano je sudjelovanje u oružanoj pobuni protiv RH, što je regulirano Zakonom o općem oprostu, pa je Odvjetništvo i u odnosu na njega odustalo od daljnjeg kaznenog progona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaloj osmorici optuženika optužnica je preinačena na kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništa, a glavna rasprava je prekinuta na zahtjev branitelja preostalih optuženika, kako bi mogli pripremiti obranu na temelju promijenjene optužnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. kolovoza.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara