Osijek: Otvorena revija BiH filma

U OSJEČKOM kinu "Europa" večeras je otvorena Revija suvremenog bosankohercegovačkog filma, na kojoj će se do 3. lipnja predstaviti najznačajnija filmska ostvarenja nastala u BiH u posljednjih nekoliko godina.

Organizator priredbe je osječki Rotaract club, u suradnji s sarajevskim Rotaract clubom i osječkim Rotary clubom, a pokrovitelji revije su Veleposlanstvo RH u BiH, Veleposlanstvo BiH u RH, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo te Osječko-baranjska županija i grad Osijek.

Hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošič rekao je kako se dvjema zemljama, nakon potpisivanja međudržavnog sporazuma o kulturnoj suradnji, otvaraju i druge mogućnosti suradnje, poput nastanka novih filmova u koprodukciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veleposlanik BiH u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević ocijenio je kako je njegova zemlja u kinematografiji dobila mladu generaciju autora, koja se potvrđuje u Europi, izrazivši zadovljstvo što je revija nastala kao rezultat prepoznavanja vrijednosti unutar jedne nove generacije, kojoj pripadaju organizatori priredbe i filmski autori čija će se ostvarenja prikazivati.

Predsjednik osječkog Rotaract cluba Tomislav Levak kazao je kako se u Osijeku po prvi puta u RH održava revija suvremenog bosanskohercegovačkog filma koji je, dodao je, nakon prošlogodišnjeg "Oscara" filmu "Ničija zemlja" Danisa Tanovića, "u velikoj ekspanziji".

Revija je započeta ovogodišnjim filmom redatelja Dine Mustafića, dramom "Remake", a idućih dana prikazat će se filmovi Faruka Sokolovića "Tunel" i "Mliječni put", kratki film "Prvo smrtno iskustvo" redateljice Aide Begić te ratna drama "Savršeni krug" u režiji Ademira Kenovića.

Kao poseban gost 3. lipnja nastupit će poznati glumac Zijah Sokolović, koji će izvesti kazališnu monodarmu "CABAres, CABArei".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara