Osijek: Peti sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata poručila je sa svojeg Petog sabora, koji je održan danas u Osijeku, da će ustrajati u nastojanjima da se dragovoljci i veterani Domovinskog rata, kao i poginuli hrvatski branitelji i njihove obitelji, pravedno i pošteno valoriziraju.

Predsjednik Udruge general pukovnik Đuro Dečak podsjetio je da se 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata organiziralo u Republičku koordinaciju koja je uspjela stvoriti modernu i funkcionalnu udrugu ustrojenu po visokim standardima Svjetske veteranske federacije u čije je članstvo primljena 1997. godine.

Skupu su prisustvovali predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade i ministrica hrvatskih branitelja Jadranka Kosor, koji su pozvali dragovoljce i veterane da i dalje budu partneri hrvatskoj državi u zajedničkom cilju što kvalitetnijeg rješavanja problema.

Šeks je ustvrdio da "svi oni koji se trude umanjiti značenje Domovinskog rata neće uspjeti" te najavio veliku proslavu 10. obljetnice oslobodilačkih akcija "Bljeska" i "Oluje", 1. svibnja u Okučanima, Pakracu i Brodu, te 5. kolovoza u Kninu. Na tim će proslavama sudjelovati najviši državni vrh, sva tri roda Hrvatske vojske, ratni zapovjednici i postrojbe koje su sudjelovale u oslobađanju.

Upozorio je da "iz susjedstva dolaze sinkronizirani pokušaji obezvređivanja Domovinskog rata" te naglasio važnost borbe protiv zaborava promicanjem istine o Domovinskom ratu.

Jadranka Kosor podsjetila je na novi Zakon o hrvatskim braniteljima, ocjenivši ga kvalitetnim pomakom u rješavanju problema svih stradalnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je istaknula kako je tijekom njezina mandata kroz urede Ministarstva prošlo oko 26.000 sudionika Domovinskog rata, te da su im vrata uvijek otvorena.

Umirovljeni general Miljenko Crnjac upozorio je da još uvijek ne postoji pravi popis dragovoljaca i onih koji su vodili postrojbe i organizirali obranu.

Osudio je neke medijske napise u kojima se obezvređuju sudionici Domovinskog rata ustvrdivši ako je obveza Vlade i Sabora da reagiraju na neistinite i tendenciozne napise.

Vladimir Šeks i Jadranka Kosor ispričali su se nazočnima što ne mogu ostati do kraja skupa jer odlaze na put za Vatikan, na što im je Dečak rekao: "Pomolite se za sve nas, ako uspijete od svojih grijeha".

(Hina) xvsik ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara