Osijek: Poglavarstvo o stanju usjeva

Poglavarstvo Osječkobaranjske županije na današnjoj sjednici nije proglasilo stanje elementarne nepogode zbog velike suše i teškog stanja proljetnih i jesenskih usjeva, ali će vjerojatno to učiniti tijekom ovoga tjedna.

Od jedinica lokalne samouprave Poglavarstvo je zatražilo izvješća o stanju usjeva na njihovim područjima, a nakon što ih se razmotri, donijet će se konačna odluka.

Kako je istaknuto, osim proljetnih kultura također su ugroženi pšenica i ječam.

Grupacija biljne proizvodnje osječke Županijske komore sutra će raspravljati o tom problemu i postoji veliki pritisak da se Poglavarstvu uputi službeni zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode, rekao je stručni suradnik osječke Komore Ernest Nad. Dožupan Pavo Šarčević ocijenio je kako se stanje u proljetnoj sjetvi odražava i na prerađivačku industriju budući da, smatra on, zbog loših uvjeta u kojima se sjetva obavlja neće biti dovoljno sirovina za prerađivače, a što će pospješiti daljnje povećanje uvoza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da jedinice lokalne samouprave u svojim proračunima nisu osigurale sredstva za naknadu šteta od elementarnih nepogoda, a s obzirom na to da se predviđena sredstva Ministarstva poljoprivrede i šumarstva od 20 milijuna kuna smatraju nedostatnima, predloženo je da se na Ministarstvo izvrši pritisak kako bi rebalansom proračuna povećalo sredstva za saniranje šteta od suše.

Potreban je veći angažman sredstava državnog proračuna kako bi se proizvođačima pokrili barem troškovi ulaganja, rečeno je.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara