osijek: radoš i herman potpisali sporazum o suradnji libre i hrasta

Predsjednik Libre Jozo Radoš i predsjednik Udruge građana ´Hrast´ Vilim Herman potpisali su danas izjavu o suradnji, kojoj je cilj napredak Hrvatske i snaženje lokalnih i regionalnih inicijativa.

Bitne odrednice budućega zajedničkog djelovanja odnose se na demokratizaciju društva i regionalni razvoj Slavonije i Baranje, koja je, po Hermanovoj ocjeni, zapostavljena.

Naveo je tri programa koja su za Slavoniju posebno važna: koridor 5C, razvoj osječkog Sveučilišta i osnivanje agrobanke.

Zbog istih liberalnih načela od kojih, kako su rekli, u političkom djelovanju ne odustaju, bivši HSLS-ovci zajednički će dosljedno provoditi ono što su biračima obećali.

Potpisivanje izjave o suradnji s ´Hrastom´ koji su kao građansku udrugu osnovali bivši članovi županijskog HSLS-a, Radoš je ocijenio ´korakom naprijed prema pravim vrijednostima´. Posebno je istaknuto da će ´Hrast´ snažno podupirati temeljne i političke ciljeve Libre, a zajedno će surađivati i međusobno se podupirati u djelovanju.

Na novinarski upit kako ocjenjuju nezadovoljstvo birača koji su svoj glas dali jednoj stranci koja poslije koalira s drugim strankama, ili primjerice saborski zastupnici ostaju u Saboru, a ne predstavljaju više volju birača, Radoš je odgovorio da je to tako riješeno ustavnim zakonom. Dodao je kako su ´birači osim što su na izborima birali stranke birali i ljude´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kakvi su odnosi Libre i HSLS-a, odnosno njega i Budiše, Radoš je rekao da su se razišli u političkim prosudbama zbog Budišina skretanja u desno, dok je Libra stranka političkog centra. ´Privatno moja komunikacija s Budišom je dobra´, dodao je.

Herman je rekao kako je došlo vrijeme da se za zaostajanje Slavonije i Baranje krivnja prestaje prebacivati isključivo na Zagreb, ´već je potrebno da se saborski zastupnici s toga područja zauzetije i odgovornije izbore za bolju budućnost tog kraja´.

Radoš je danas potpisao pristupnicu ´Hrastu´, a Herman Libri. Istaknuli su kako je pravo svakoga pojedinca da se odluči hoće li isto tako postupiti ili ne.

S Hermanovim pristupanjem stranci od danas Libra u Hrvatskom saboru ima 10 zastupnika, te 400 članova u 20 ogranaka u trima županijskim organizacijama.

Građanska udruga ´Hrast´ ima stotinjak članova. U Skupštini Osječko-baranjske županije od pet bivših vijećnika HSLS-a sada su četiri ´Hrastovi´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara