Osijek: S potonulog starog tegljača Dravom plivaju masnoće

NAKON što je s petka na subotu u remontnom pristaništu osječke Vodogradnje d.d. kod Motonautičkog kluba "Neptun" potonuo tegljač koji se preuređivao za neku drugu namjenu Dravom plivaju žute mrlje, a po riječima mjerodavnih u Hrvatskim vodama to su masnoće s broda.

U osječkoj ispostavi Hrvatskih voda doznaje se kako su njihovi djelatnici odmah nakon dojave o potonuću starog tegljača duga 50 metata obavili sve potrebne zaštitne mjere, napravili pregrade od slame te osigurali potonuli brod da ga Drava ne odvuče na plovni put.

Po riječima Silvija Brezaka iz Hrvatskih voda u potonulu tegljaču, koji već godinama nije u uporabi, nema nafte, a žute mrlje na Dravi masnoće su s broda. Nema straha od ekološke katastrofe, tvrde u Hrvatskim vodama, dodavši kako se nije dogodilo uginuće ribe, a da i patke plivaju Dravom.

Direktor "Vodogradnje" Nedjeljko Mašina za Hinu je rekao kako potonuli tegljač nisu kupili, nego su ga nedavno dobili uz kupljeni bager u paketu od sisačke tvrtke u stečaju "Hidroput". Danas se obavljaju pripreme za izvlačenje velikog tegljača, a na upit što su namjeravali s potonulim brodom izvan uporabe, kazao je kako su ga mislili preurediti za neku drugu namjenu. Nije mogao odgovoriti na pitanje zašto je tegljač potonuo.

Osječki zeleni izrazili su danas bojazan da "žute mrlje ne mogu biti neopasne za biljni i životinjski svijet u Dravi" te osudili "dovlačenje starih olupina u osječka pristaništa". U sklopu projekta "Monitoringa Drave" koji financira REC (Regionalni centar za zaštitu okoliša srednje i istočne Europe) inače istražujemo kako je zaštićena rijeka Drava, kazala je Ljiljanka Mitoš-Svoboda, voditeljica Osječkih zelenih, dodavši kako su, "na žalost vrlo često rezultati porazni".

Za nesavjesno odlaganje smeća u Dravu ili pored nje te stare olupine poput broda-tegljača koje su uvijek moguća opasnost trebala bi se mnogo više brinuti lokalna zajednica koja se mora ozbiljno pozabaviti očuvanjem rijeke Drave, pogotovo sada kad smo na putu prema ulasku u EU, upozorila je.

(Hina) xvs yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara