Osijek: Shakespeareov "Macbeth" prva ovosezonska premijera

Predstava "Macbeth" Williama Shakespearea prva je premijerna predstava osječkoga Hrvatskoga narodnoga kazališta (HNK) u 98. sezoni te kazališne kuće, koja će to klasično djelo pokušati predstaviti na suvremeniji način, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u osječkom HNKu.

Redatelj i scenograf predstave Leo Katunarić kazao je da će se u predstavi dramaturški, scenski i glazbeno napraviti odmak od tradicionalnog prikazivanja "Macbetha" što je, kako smatra, najproblematičnije Shakespeareovo djelo i veliki izazov za glumce, ali da je uprava HNK pokazala razumijevanje za takav koncept drame.

Intendant osječkoga HNK Željko Čagalj rekao je kako je to treće uprizorenje "Macbetha" te da je osječka kazališna kuća već dvije godine nakon svoga utemeljenja 1907. odigrala prvu Shakespeareovu predstavu, dok je posljednji put neko Shakespeareovo djelo u Osijeku izvedeno u listopadu 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ulozi Macbetha nastupit će Nikša Kušelj, ulogu lady Macbeth odigrat će Anita Schmidt, dok će u ostalim ulogama, uz ostale, nastupiti glumci osječkoga HNK Đorđe Bosanac, Davor Panić, Slaven Špišić, Lidija Florijan i Jasna Odorčić.

Koreograf predstave je Antun Marinić, kostimograf je Željko Nosić, autor glazbe Igor Valeri, a dekor, scenska oprema i kostimi izrađeni su u radionicama osječkoga HNK.

(Hina) xivuč ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara