Osijek: U bolnici 15 zaraženih trihinelozom

OD 15. siječnja do jučer na Zaraznom odjelu Kliničke bolnice u Osijeku ukupno je liječničku pomoć zbog zaraze trihinelom zatražilo 20 bolesnika, od kojih je 15 zadržano, a pet otpušteno na ambulantno liječenje, izvijestila je danas infektologinja dr. Ljiljana Perić, zamjenica voditelja Zaraznog odjela.

Po njezinim riječima 11 zaraženih je iz Valpovštine, a devet iz Đakova, a među 15 na bolničkom liječenju devet je iz Đakova a šest iz Creta (kod Valpova). Stanje svih zaraženih je srednje teško te se očekuje, ističe dr. Perić, da nitko od njih neće imati trajne posljedice.

Već nekoliko dana nismo zaprimili novozaražene iz Valpovštine, te vjerujemo da je ondje zaustavljena epidemija trihineloze, no u idućih nekoliko dana očekujemo ih iz đakovačkog kraja, jer je više osoba jelo iste mesne prerađevine.

Dr. Perić ponovno upozorava sve građane da meso obvezno šalju na veterinarski pregled.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s trihinelozom u Valpovu Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva oglasilo se priopćenjem u kojem navodi da su zaraženi jeli svinjske mesne prerađevine Ivana Bašića iz Creta Bizovačkog. Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da je Bašić u Belom Brdu kupio od dvaju vlasnika krmaču i jednog tovljenika te da je klanje i prodaja mesa bila nezakonita.

Uzorci mesa analizirani su u ovlaštenu laboratoriju i na njima su utvrđene ličinke trihinele. Kako bi se spriječile nove zaraze, zabranjena je uporaba prijepornih mesnih prerađevina, navodi se u uz ostalo u pripćenju Ministarstva.

Ministarstvo upozorava građane da u svinjokolji za vlastita kućanstva odnesu meso na pregled u ovlaštenu veterinarsku stanicu i da uzmu propisani laboratorijski nalaz i račun. Također upozorava da meso i mesne prerađevine kupuju od registriranih proizvođača koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara