osijek: u hrvatskoj više od 50 tisuća športskih ribiča

U Hrvatskoj ima više od 50 tisuća športskih ribiča organiziranih u udruge, zajednice i saveze, što je "velika snaga u očuvanju ribolovnih voda, okoliša i ribljeg fonda", te izniman, ali nedovoljno iskorišten turistički potencijal, ocijenio je danas u Osijeku predsjednik Hrvatskoga ribolovnog saveza (HRS) Vladimir Sever.

Na skupštini Športsko-ribolovnog saveza (ŠRS) Osječko-baranjske županije Sever je istaknuo da je taj savez s više od 12 tisuća ribiča "najbrojniji i najorganiziraniji u Hrvatskoj", te da je bogatstvo voda i ribljeg fonda te županije vrijednost koja se može iskoristiti za turističku promidžbu.

ŠRS Osječko-baranjske županije gospodari s 9500 hektara ribolovnih voda, a sve udruge imaju valjane ribolovno-gospodarske osnove i godišnje planove gospodarenja, rekao je dosadašnji predsjednik tog saveza Zdenko Novak.

Kazao je da je Kopački rit drugo po veličini prirodno mrjestilište slatkovodne ribe u Europi, te da se zato protive gospodarskom ribolovu na tom području.

Istaknuo je kako podaci iz Vladine strategije poljoprivrede i ribarstva, koju je Sabor prihvatio u srpnju prošle godine, upozoravaju na gornju granicu ulova, koja je davno dostignuta. Zbog toga su, ustvrdio je Novak, mnoge autohtone vrste ribe na granici izumiranja.

Kao poseban problem istaknuto je nepoštivanje propisa u gospodarskom ribolovu jer se, kako je rekao, on obavlja u doba lovostaja.

Novak je ustvrdio da su višekratna upozorenja Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja radi zaštite tog ribolovnog područja "ostala u ladicama".

"Na svu sreću naišli smo na potporu u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva i u Državnom inspektoratu", kazao je Novak.

Za novog predsjednika ŠRS Osječko-baranjske županije u sljedeće četiri godine izabran je Miroslav Sikora, predsjednik Zajednice športskih ribolovnih udruga Osijek i dosadašnji dopredsjednik ŠRS Osječko-baranjske županije.

(Hina) vs so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara