Osijek: Županija prihvatila nacionalnu strategiju suzbijanja zlouporabe droge

POGLAVARSTVO Osječkobaranjske županije prihvatilo je na današnjoj sjednici Nacionalnu strategiju suzbijanja zloporabe droge u Županiji, ocijenivši da je narkomanija u Slavoniji i Baranji sve izraženija.

Prošle godine u Županijskom centru za prevenciju ovisnosti u Osijeku evidentirano je 159 novih ovisnika i sada ih je 359.

No broj evidentiranih te policijska izvješća o kaznenim prijavama za zloporabu droga nisu ni približni pokazatelji stvarna stanja, kazao je dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj osječkog Doma zdravlja pri kojemu djeluje Centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je kako zabrinjava podatak da je droga i među mladima od 11 do 15 godina te da je extasy postao sve traženiji, a cijena mu sve niža. S prošlogodišnjih "sto kuna po tableti extazija cijena je smanjena na desetak kuna", kazao je dr. Gmajnić.

Na sve izraženiju pojavu narkomanije u Baranji upozorio je i dožupan Mile Horvat, zapitavši zašto je u Baranji s 56 posto nezaposlenih droga sve prisutnija. To više nije nikakva tajna, jer je droga ušla u sve društvene pore, pa čak i među nezaposlene, čija djeca uzimaju drogu.

"Borba protiv droge mora biti politički prioritet i lokalne i regionalne zajednice, ali i svakoga pojedinca, najprije roditelja, koji moraju znati da nijedno dijete nije zaštićeno, jer droga je postala najunosniji posao", kazao je dr. Gmajnić.

Poduprt je zahtjev da se riješi pitanje financiranja Centra za prevenciju ovisnosti koji, kako je ocijenjeno, dobro radi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara