Osječki kirurg Šimundić tvrdi da nije kriv

OSJEČKI kirurg dr. Davor Šimundić, kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, zajedno s anesteziologom dr. Zlatkom Hourom, optužilo za kažnjiva djela protiv zdravlja ljudi, od posljedica kojih je jedna osoba umrla, a drugoj je oštećeno zdravlje, izjavio je danas na konferenciji za novinare da nije kriv.

Optuženog plastičnog kirurga Šimundića i anesteziologa Houru sumnjiči se da se kao liječnici nisu držali propisanih doza i razrjeđenja lijeka adrenalina i anestetika halotona prigodom operativnog zahvata na korekciji nosa mlade pacijentice Ljiljane Sabljak u privatnoj klinici dr. Šimundića 2002.

U optužnici, podignutoj prošli tjedan, navodi se kako je zbog nesavjesna postupka pri operaciji nastao zastoj srca pacijentice, a nakon neuspjela pokušaja reanimacije prekasno pozvali Hitnu pomoć. Zbog komplikacija djevojka je nakon tri mjeseca umrla, stoji u optužnici Općinskoga državnog odvjetništva.

Dr. Šimundić je danas izjavio kako je "16. travnja 2002. operirao Ljiljanu Sabljak, učinivši joj estetsku korekciju nosa po svim pravilima medicinske struke i osobne savjesti".

"Nikakvu pogrješku nisam počinio, što se vidi iz medicinske dokumentacije, i što su potvrdili svjedoci te zatim i vještaci medicinske struke", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dr. Šimundić je naglasio kako je pacijentici dao adrenalin u strogo propisanu omjeru, a onda si je, pred novinarima na konferenciji, ubrizgao u ruku jednak sastav koji je dao pacijentici, rekavši: "Ako preživim, svjedoci ste da zdravstvene posljedice i smrt nije nastupila od toga."

Na žalost, dodao je, dr. Houra je anestezirao plinom halotonom, što je, po nalazima vještaka, zabranjeno još od 1962. u kombinaciji s primjenom adrenalina "i to bez moga znanja, jer me ni stručno ni po zakonu o vrsti anestezije nije dužan obavijestiti. To znači da je postupao isključivo na svoju ruku i odgovornost, za što ja ne mogu snositi posljedice". Da sam kao kirurg učinio jedan jedini kriv potez skalpelom, bio bih kriv i bez suda, ali za zabranjenu anasteziju i pogrješnu reanimaciju ne može se kriviti mene, nego osobu koja za to odgovara, a to je anesteziolog. Zbog toga sam podnio i kaznenu prijavu protiv njega", kazao je dr. Šimundić.

Dodao je kako se stanje pacijentice koja je prevezena na Odjel intenzivne njege Kliničke bolnice u Osijeku, gdje je dr. Houra u to vrijeme bio pročelnik, pogoršalo jer je dobila bolničku infekciju tzv. MRSA.

Dr. Šimundić smatra da je javnost o tragičnu događaju od prije četiri godine jednostrano obaviještena.

Do dr. Zlatka Houre, koji je danas dežuran na Odjelu za anesteziju Kliničke bolnice Osijek gdje je zaposlen, Hina nije mogla doći.

U prošlotjednoj izjavi za "Glas Slavonije" dr. Houra je rekao kako nema komentara na tada objavljenu vijest da je Državno odvjetništvo u Osijeku podiglo optužnicu, te da će "civilizacijski prepustiti da to riješi sud".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara