Osječki slikar Zdenko Gelenčir autor slike Ivana Merza

OSJEČKI slikar Zdenko Gelenčir izradio je na prijedlog Postulature za beatifikaciju sliku Ivana Merza, budućeg blaženika, koja će stajati na oltaru u Banjoj Luci 22. lipnja kad Sveti Otac bude služio misu za proglašenje blaženim Ivana Merza. 

"Sliku Ivana Merza završio sam prije desetak dana. Na slici sam radio dva i pol mjeseca", izjavio je Gelenčir, dometnuvši kako je slika rađena u tehnici ulja na platnu veličine 230 x 110 cm.

Čast da naslika oltarnu sliku za Papinu misu beatifikacije, kako napominje postulator otac Božidar Nagy, pripala je relativno mladu slikaru iz Osijeka, jer je prvotno bilo zamišljeno da se beatifikacija obavi u Osijeku za Papina pohoda Hrvatskoj.

Odluka je kasnije promijenjena, na zamolbu bosansko-hercegovačkih biskupa da Ivan Merz bude beatificiran u Banjoj Luci, gradu u kome je rođen i u kome je proveo najveći dio života. Sveti Otac je prihvatio taj prijedlog i tako je odlučeno da se beatifikacija obavi u Banjoj Luci.

Glenčirova slika prikazuje Ivana Merza u mladenačkom liku, a rađena je po fotografiji na kojoj je Merz u bijelom odijelu iz svojih gimnazijskih dana u Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papin pohod Banjoj Luci bit će održan pod motom "Blaženi čista srca", a te riječi pišu na knjizi koju Ivan Merz na slici drži u rukama. Knjigom u njegovim rukama naznačuje se da je Merz - katolički intelektualac, doktor, profesor po zanimanju, bio čovjek knjige. U lijevoj ruci Merz drži krunicu, znak da je bio čovjek molitve i napose velik Gospin štovatelj.

Zdenko Gelenčir (1965.) radi portrete, figuracije i pejsaže. Do sada je izlagao na više od 50 samostalnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za osječku župu sv. Josipa Radnika Gelenčir je upravo završio veliku sliku - ulje na platnu (260 x 80) blažene Marije Propetog Isusa Petković, koju je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom u Dubrovniku 6. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara