Osnovan Centar za endemsku nefropatiju

U sklopu proslave 25 godina rada Odsjeka za hemodijalizu Opće bolnice "Dr. Josipa Benčevića" u Slavonskome Brodu danas je osnovan prvi Nacionalni centar za endemsku nefropatiju, kroničnu bubrežnu bolest koja se javlja u posavskoj Hrvatskoj i još nekoliko balkanskih zemalja.

Na čelu tog centra bit će dr. Dragica Bistrović, pomoćnica ravnatelja brodske bolnice za internu medicinu.

Brodski odsjek za hemodijalizu osnovan je kao osmi centar u Hrvatskoj. Od prije tri godine radi u obnovljenim proširenim i suvremeno opremljenim prostorima u kojima se trenutačno dijalizira 110 pacijenata, od kojih trećina boluje od endemske nefropatije, teške bubrežne bolesti s čestim smrtnim ishodom.

Kao ustanova najbliža žarištu endemske nefropatije, koje se nalazi u zapadnom dijelu brodskog Posavlja, brodska bolnica od pedesetih godina prošloga stoljeća i pojave prvog bolesnika stručno proučava tu bolest, za koju još nije utvrđen uzrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj Hrvatskog centra za endemsku nefropatiju bit će nastavak istraživanja uzročnika te bolesti.

Osim liječnika brodske bolnice i stručnjaka županijskog Zavoda za javno zdravtsvo u multidisciplinarni tim bit će uključeni i stručnjaci s KBC-a "Rebro" u Zagrebu, KBC-a u Osijeku te Medicinskog fakulteta i Instituta "Ruđera Boškovića", kazao je u prigodi obilježavanja 25 godina hemodijalize ravnatelj brodske bolnice dr. Davorin Đanić. Projekt će biti i međunarodnog značaja.

Zbog gplema prinosa podizanju razine zdravstvene zaštite i kvaliteti usluge Interni odjel brodske bolnice u sklopu kojeg radi i dijaliza nagrađen je ove godine županijskim priznanjem. Priznanje je voditelju Internoga odjela dr. Peji Samardžiću uručio brodsko-posavski župan Mato Dorić.

(Hina) xvruz yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara