OSNOVANA UDRUGA HRVATSKI LABORATORIJI "CROLAB"

Neprofitna nevladina udruga Hrvatski laboratoriji "Crolab" osnovana je danas u Zagrebu, a cilj joj je okupiti sve kvalitetne laboratorije različitih vrsta u Hrvatskoj kako bi se uskladio njihov rad, osigurala kakvoća ispitivanja i ulazak te udruge u međunarodnu europsku udrugu laboratorija Eurolab. L

Na osnivačkoj skupštini 30-ak predstavnika raznih laboratorija sa zagrebačkih fakulteta, znanstvenih organizacija, Ministarstva obrane, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za predsjednicu udruge Hrvatski laboratoriji "Crolab" na četiri godine izabrali su profesoricu sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje direktoricu Centra za transfer tehnologije tog fakulteta Vjeru Krstelj.

Ona je istaknula da je udruga osnovana zato da bi se iskoristile laboratorijske mogućnosti jer je laboratorije novčano teško održavati, a okupljanjem se može iskoristiti više potencijala i pomoći pojedinim laboratorijima.

"Nismo velika zemlja, ali neki su laboratoriji i strateški. Moramo imati i mjeriteljske i analitičke i ispitne i znanstvenoistraživačke laboratorije, a sve ih je teško namiriti iz vlastitih izvora pa će si takvim okupljanjem moći pomoći i ojačati na tržištu", kazala je prof. Krstelj.

Drži da Hrvatski laboratoriji mogu obaviti priličan posao na europskom tržištu, pa se udruga želi učlaniti u Eurolab i druge slične europske ustanove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da udruga bude poticajna za hrvatske laboratorije, tako da pokažu i dokažu svoju vrijednost", istaknula je prof. Vjera Krstelj.

Na osnivačkoj skupštini Crolaba prihvaćen je statut u kojem se navodi da članovi udruge mogu biti laboratoriji registrirani kao pravne osobe i laboratoriji koji su dio neke pravne osobe, a imat će i svoje klubove koji će tvoriti tri glavne laboratorijske skupine: ispitne, mjeriteljske i analitičke.

Predsjednica Hrvatskih laboratorija "Crolab" za jesen je najavila svečanu skupštinu te udruge.

(Hina) nz sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara