Oštar odgovor komisije na Giscardove prijedloge

EUROPSKA komisija u srijedu je oštro napala prijedloge reformi europskih institucija koje je predočio predsjednik Konvencije o budućnosti Europe Valery Giscard dEstaing, tvrdeći da bi oni mogli poremetiti ravnotežu između institucija.

Komisija se posebno okomila na Giscardov prijedlog da se formira sedmočlani Ured (Biro), koji bi trebao koordinirati aktivnosti Europske unije. Taj Ured, čiji bi članovi bili predsjednik i potpredsjednik Vijeća EU-a, ministar vanjskih poslova, dvojica članova izabrana prema rotirajućem načelu, te predsjedavajući Vijeća za gospodarstvo i financije i Vijeća unutarnjih poslova i pravosuđa, mogao bi postati konkurent Europskoj komisiji.

"To bi poljuljalo sadašnju ravnotežu između institucija Europske unije. Nema potrebe da se u Uniji moć koncentrira u rukama nekog međuvladinog Biroa", kaže se u vrlo oštro sročenoj reakciji Komisije na Giscardove prijedloge.

"To bi moglo voditi prema nejednakom tretmanu zemalja članica i dovesti u opasnost povjerenje među njima...Ukratko, to bi moglo naštetiti načinu rada Zajednice, koji se čvrsto temelji na ravnoteži između Vijeća, Parlamenta i Komisije, a koji je u samom temelju uspjeha 50-godišnjih europskih integracija", kaže Komisija.

Giscard dEstaing, predsjednik Konvencije o budućnosti Europe, tijela zaduženog za pripremu budućeg Ustava EU-a, predložio je vrlo kompleksan kompromis o budućoj institucionalnoj arhitekturi Europske unije.

Nastojeći pomiriti interese malih i velikih članica EU-a Giscard je, ostajući pri prijedlogu o uvođenju predsjednika Europskog vijeća, čemu se protive male članice, predložio i dužnost potpredsjednika. Potpredsjednik bi vodio Vijeće za opće poslove, a dolazio bi iz neke manje članice, budući da bi predsjednik u pravilu bio iz neke od velikih članica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija također izražava nezadovoljstvo zbog načina na koji je cjelokupan prijedlog dospio u javnost. Prvo ga je u utorak objavio francuski dnevnik Le Monde, a nakon toga je isti dan predočen novinarima na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Očekivalo se da će Komisija službeno reagirati u četvrtak nakon što prijedlozi budu predočeni na plenarnoj sjednici, ali je, budući da su prijedlozi iscurili u javnost, reagirala dan prije.

"Komisija je razočarana zbog načina na koji su ovi prijedlozi predočeni", kaže se u priopćenju.

S Giscardovim prijedlozima u srijedu je upoznato i 12-člano predsjedništvo Konvencije, koje se sastalo iza zatvorenih vrata. Nije isključeno da će nakon sastanka predsjedništva Konvencije, na plenarno zasjedanje doći i prijedlozi, znatno izmijenjeni u odnosu na ove koji su predočeni javnosti. Plenarno zasjedanje Konvencije predviđeno je za četvrtak i petak.

Giscard je također iznio prijedloge oko budućeg sastava Europske komisije, pitanja o kojem će biti vrlo teško postići konsenzus.

Predsjednik Konvencije predlaže da Komisija ima 11 povjerenika, kojima bi pomagalo 12 "savjetnika". Tih 12 ljudi ne bili dio komisije, niti bi imali pravo glasa u njoj, njihov bi posao bio - "definiranje europskih interesa". Ali, s 11 povjerenika, 12 savjetnika, jednim ministrom vanjskih poslova i predsjednikom Komisije dostiže se brojka od 25, dakle svaka bi članica imala po jednog predstavnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara