OSTAVŠTINA MALCOLMA X BIT ĆE ČUVANA U NEW YORKU

Najveća poznata zbirka privatnih stvari crnačkog vođe Malcolma X, koja je prošle godine umalo bila prodana na aukciji, ipak će biti čuvana u Centru za istraživanje crnačke kulture u New Yorku.

Dvije od šest kćeri Malcolma X objavile su na konferenciji za novinare da su sklopile ugovor po kojemu će osobne stvari njihova oca dati na čuvanje u javnu knjižnicu Centra Schomburg za istraživanje crnačke kulture u New Yorku.

Prema ugovoru, zbirka će u Centru Schomburgu u Harlemu biti smještena idućih 75 godina, dok će sva autorska prava ostati obitelji i nasljednicima Malcolma X.

Obitelj Malcolma X nedavno je sudskim putem uspjela zaustaviti prodaju te zbirke putem Interneta. Naime, vlasnik zbirke dosad je bio anonimni čovjek koji ju je otkupio iz javnih skladišnih pretinaca na Floridi, gdje je dugo bila pohranjena.

U zbirci se nalaze pisma, govori, fotografije i dnevnici koji datiraju od sredine četrdesetih do 1964. Manje od godinu dana kasnije Malcolm X (39) bio je ubijen.

Uz njegov vlastiti primjerak Kurana, zbirka sadrži dnevnike koje je on sam ispisao, snimke s njegova dva putovanja u Afriku, fotografije s Fidelom Castrom iz 1960. i bilješke za govor koji je održao nakon atentata na predsjednika Kennedyja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik obitelji Joe Fleming nije želio detaljnije govoriti o uvjetima ugovora, no poznato je da bi se za tu zbirku na akuciji moglo dobiti između 300 i 500 tisuća američkih dolara.

Najstarija Malcolmova kći Attallah Shabazz rekla je da je zbirka odnesena iz njihove obiteljske kuće u predgrađu New Yorka, nakon što je 1997. rasprodana ostavština njene pokojne majke. ´Kutije s tim stvarima odnesene su i netko ih je uzeo bez našeg pristanka ili znanja´, rekla je Shabazz.

Ravnatelj Centra Schomburg Howard Dobson kaže da je tvrtka, vlasnik javnog skladišta na Floridi, prodala zbirku ne bi li naplatila dugotrajni najam ormarića. ´Da se nikada nije saznalo da su u ormariću vrijedni dokumenti i da ih nitko nije otkupio, postoji vjerojatnost da bi bili bačeni u smeće´, smatra Dobson.

´Bilo je dovoljno teško izgubiti roditelje na način na koji smo ih mi izgubili, ali je još teže bilo izgubiti očevu ostavštinu´, rekla je mlađa Malcolmova kćer Malaak Shabazz. ´Dobile smo ono što nam je otac ostavio i sada to želimo podijeliti sa svijetom´, dodala je.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara