Ostoja: Donirali smo HDZ, HSS, DC, HSLS, HSP i IDS s 1,6 milijuna kuna

PET PODUZEĆA iz portfelja SN Holdinga i Dom Holdinga donirala su pred prošle parlamentarne izbore ukupno šest stranaka HDZ, HSS, DC, HSLS, HSP i IDS, s ukupnim iznosom od 1,6 milijuna kuna, priopćio je član Uprave Dom Holdinga Darko Ostoja preko Društva za komunikacijski menadžment Premisa.

Riječ je, kako se navodi, o poduzećima Dioki d.d. i njegovom društvu-kćeri Adria procesna industrija, Brodospas d.d., Riviera Holding d.d. Poreč te hotelskoj tvrtki Dubrovnik-Babin Kuk d.d.

Ostoja reagira na objave u medijima proteklih dana te na reakcije SDP-a i DC-a vezane uz njegovu izjavu u intervjuu jednom dnevnom listu na "temu donacija političkim strankama na proteklim parlamentarnim izborima".

Iako je DC demantirao primitak donacije, činjenica je, napominje Ostoja, da je od tri tvrtke koje su tada bile u portfelju ta dva holdinga, za protekle izbore dobio donacije u ukupnom iznosu od 250 tisuća kuna.

U vezi SDP-a, Ostoja podsjeća da u intervjuu nije rekao da su na prošlim parlamentarnim izborima SDP-u dali donaciju, nego je naglasio da je zbog Slavka Linića koji ih je "uzeo na zub i zloupotrebljavao svoj položaj u namjeri da ih eliminira iz biznisa", svaka druga politička opcija od Linića tj. SDP-a bila bolja. Kako navodi, u vezi donacija izjavio je u intervjuuko da "misli da je za predzadnju kampanju nešto dobio i SDP", dakle, kaže, nije decidirano tvrdio da je to tako.

Ostoja napominje i da su donacije pojedinim strankama bile "inicirane od strane Uprava pojedinih tvrtki" iz portfelja ta dva holdinga, a da su se Uprave pritom vodile različitim logikama i razmišljanjima potvrđuje se i u šarolikosti stranačkih opcija - njih čak šest, koje su primile donacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navedenog DC-a donacije su, navodi se u priopćenju, tako dobili HDZ (ukupno 600 tisuća kuna), HSS (ukupno 300 tisuća kuna), HSLS (ukupno 250 tisuća kuna) te HSP i IDS (po 100 tisuća kuna).

Ostoja kaže i da se političke stranke redovito obraćaju gospodarstvenicima za financijsku pomoć prije izbornih aktivnosti te da poduzeća s kojima on radi u tome nisu nikakve iznimke. Kako se gospodarstvenici koji se odazivaju takvim pozivima više ne bi našli u situaciji da se iznosima donacija špekulira iz politikantskih razloga trebalo bi, drži Ostoja, konačno uvesti sistem u kojem političke stranke javnosti daju na uvid točne liste donatora.

Stoga u interesu poboljšanja transparentnosti odnosa gospodarstva i politike te kako bi se izbjegli nesporazumi takve vrste ubuduće Ostoja poziva parlamentarne stranke da to i učine.

SDP je 12. kolovoza priopćio da u kampanji 2000. nije primio nikakvu donaciju Darka Ostoje, njegova fonda ili tvrtki u kojima njegov fond ima vlasnički udio.

Županijski DC Primorsko-goranske županije je prošli tjedan u Rijeci na konferenciji za novinare kazao da nema "nikakvog traga da je DC primio bilo kakav iznos od spomenutih donacija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara