Ostvarenje zajma Svjetske banke za Riječku luku u rujnu

ZAJAM za ostvarenje Projekta modernizacije riječke luke i izgradnje i rekonstrukcije prilaznih prometnica u sklopu Rijeka Gateway projekta od 155 milijuna dolara trabao bi se početi ostvarivati u rujnu, nakon potpisivanja ugovora o zajmu koje se planira u lipnju ove godine, potvrdili su danas na konferenciji za novinare predstavnici Svjetske banke.

Članovi šesteročlana izaslanstva tijekom pet dana boravka u Rijeci razgovarali su s predstavncima gradske uprave, Lučke i Carinske uprave o ostvarenju Projekta te razmotrili dosad izrađenu dokumentaciju.

Rok otplate zajma bit će 15 godina, s odgodom od 5 godina, a zajmoprimac će moći izabrati valutu i fiksnu ili promjenjivu kamatnu stopu zajma.

Jedan od uvjeta Svjetske banke jest da hrvatska država, uz 155 milijuna zajma, za ostvarenje Projekta osigura još 105 milijuna dolara i državno jamstvo za njegovu provedbu, kazao je predstavnik Svjetske banke i koordinator Projekta Vladimir Skendrović.

Dodao je da su ulaganja domaćih tvrtka od 105 milijuna dolara već planirana te da se izrađuju konačni izračuni.

Michel Audige iz Odjela Svjetske banke za Europu i središnju Aziju rekao je da su pripreme Projekta trajale oko tri godine te da bi trebale biti završene potkraj ožujka. Nakon toga hrvatska Vlada trebala bi odobriti Projekt i izdati jamstvo, a potom ga prihvatiti i Uprava Svjetske banke.

Na novinarski upit zašto je Svjetska banka odlučila novac uložiti upravo u riječku luku Skendrović je rekao da ta Banka podupire važne projekte te da je riječ o jednom od važnijih europskih prometnih pravaca. Na pitanje hoće li moguće promjene nositelja vlasti u Hrvatskoj utjecati na ostvarenje Projekta odgovorio je da rezultati izbora neće utjecati jer da je riječ o dugoročnom ulaganju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Vojko Obersnel dodao je da je u državnoj prometnoj strategiji riječka luka određena kao strateška luka te da nema osnove za povezivanje projekta Rijeka Gateway s politikom.

Razvoj riječke luke ograničavaju nedovoljna i neodgovarajuća prometna povezanost s državnim prometnicama te neogovarajuće korištenje postojećeg lučkog prostora.

Stoga se zajmom kojega bi hrvatskoj Vladi trebala odobriti Svjetska banka planira poboljšanje i obnova lučke infrastrukture (oko 50 milijuna dolara) te izgradnja i obnova prilaznih cesta (oko 100 milijuna dolara).

Projekt Rijeka Gateway predviđa i preuređenje dijela luke u najužem središtu grada, stvaranje pješačke zone i uređenje jedinstvenog putničkog terminala.

Nositelji Projekta su riječka Lučka uprava, Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste, a provodit će ga u suradnji s Lukom d.d. i gradskom upravom. Dio projektne dokumentacije je u izradbi, dio je izrađen, a radovi na dijelu prometnica, npr. izgradnja ceste D 404, već su počeli.

(Hina) hšup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara