Osude Koštuničine izjave o neizručivanju optuženih Haagu

 IZJAVA jugoslavenskog predsjednika londonskom ´Timesu´ da SR Jugoslavija neće više isporučivati optužene za ratne zločine Haaškom sudu, već će im suditi pred domaćim sudovima, izazvala je osude u srbijanskoj javnosti.

Srbijanski premijer Đinđić upozorio je, u intervjuu agenciji Fonet, da bi bilo ´strašno neodgovorno´ ukoliko je ta izjava proizvod želje da se pridobiju glasovi birača.

´Međunarodna zajednica je kao klima - ne možete je priznati ili ne, već se morate adaptirati. Nema emocija u odnosu na klimu. Sud u Haagu je nepogoda koja nas je zadesila, ali ima itekako s nama veze. Onaj tko to ignorira, poziva ljude da izvrše simbolično samoubojstvo´, kazao je Đinđić, dodajući da ´nije moguće ispuniti nacionalne ciljeve i odbaciti suradnju s Haagom´, te suprotne tvrdnje nisu ništa drugo do varanje naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Profesor medunarodnog prava dr. Vojin Dimitrijević izjavio je da bi takvu Koštuničinu izjavu mogao razumjeti ´jedino kad bi on imao ovlasti za obustavu suradnje s Haaškim sudom´, a da je suradnja s Haagom zasnovana na zakonu, a ´upravo je Koštunica pobornik zakona i zakonitosti´: ´Onaj tko se zalaže za poštovanje zakona vjerojatno nije mislio da to isto ne poštuje. Ako je tako, onda zaista nije jasno šta je mislio. Da li je sud jednostran ili ne - već je duže dežurna tema u našoj javnosti, ali mislim da ovo nije prilika da se o tome raspravlja, niti su nam ovakve izjave, koje mogu izazvati probleme i ugroziti položaj naše zemlje, potrebne´, konstatirao je Dimitrijević u izjavi za novosadski ´Dnevnik´.

Izjava jugoslavenskog predsjednika, kako je u priopćenju ocijenila Liga socijaldemokrata Vojvodine, predstavlja ´vrhunac političke i državničke neodgovornosti´: ´Činjenica da je (Koštuničina) Demokratska stranka Srbije, zbog propasti na predsjedničkim izborima, izgubila imaginarni oslonac i da se ne može više busati u prsa navodnom podrškom građana Srbije, ne opravdava neodgovorno i bahato ponašanje njenog lidera. Ovako formulirana izjava predstavlja pokušaj dodvoravanja poraženim, ratno-huškačkim snagama u Srbiji, odnosno povratak DSS-a i njenog lidera izvornoj i istinskoj politici koja je šovinistička, unitarno-centralisticka i nadasve ekspanzionistička´, kaže se u priopćenju te stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara