Osumnjičeni u Remetincu: Mafalani i Luka Matanić se branili šutnjom, Robert Matanić izjavio da nije kriv

Osumnjičeni u Remetincu: Mafalani i Luka Matanić se branili šutnjom, Robert Matanić izjavio da nije kriv

NEŠTO nakon 17 sati na Županijski sud u Zagrebu privedena su tri hrvatska državljanina: Robert i Luka Matanić, te Amir Mafalani, osumnjičena za sudjelovanje u atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića, Beograđanin Milenko Kuzmanović te Crnogorac Slobodan Đurović. Dvojac je osumnjičen da je Matanićima pomagao u bijegu, u čijem su društvu u srijedu uhićeni u odmaralištu Spačva nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo.

Na stražnji ulaz Županijskog suda stiglo je šest neoznačenih automobila u kojima su osumnjičenici prebačeni iz pritvora na sud.

Nakon što su ispitani, određeno je i njihovo zadržavanje u pritvoru u trajanju od 30 dana, a istražni su suci donijeli odluku o pokretanju istrage protiv njih. Ispitivanje je trajalo do 19 sati, nakon čega su osumnjičenici prebačeni u pritvor u Remetincu, gdje su pod posebnim osiguranjem. Relativno kratak boravak kod istražnih sudaca glasnogovornik suda Krešimir Devčić tumači:

"Pa, osumnjičenici već iznosili obranu na policiji u prisustvu branitelja, i ta se obrana nije promijenila, pa su sada samo odgovarali na postavljena pitanja", kazao je Devčić.

Đurović i Kuzmanović poriču ikakvu povezanost s atentatom

Kako doznajemo od glasnogovornika suda, Krešimira Devčića, od pet prijavljenih osoba, tri je ispitao Boris Ivančić, a dvije sutkinja Ljiljanka Maletić. U 17 sati na sud je došao odvjetnik Luke Matanića, Zoran Pilipović, odvjetnik Krešimir Krsnik, branitelj Slobodana Đurovića te Zoran Stipanović, odvjetnik Amira Mafalanija.  Robertu Mataniću Pilipović od jučer više nije odvjetnik, jer je ovaj pristao razgovarati sa službenicima Uskoka. Nakon toga njegovu je obranu preuzeo Zvonimir Zebec. Milenko Kuzmanović se danas branio sam.

Stipanović, odvjetnik Amira Mafalanija kazao je da se njegov klijent branio šutnjom i da je njegov klijent zadobio ozljede prilikom pada koji se dogodio prije privođenja. Zebec je izjavio da je Robert Matanić ostao kod iskaza koji je ranije dao policiji, te da je izjavio kako se ne osjeća krivim. Na pitanje o tome je li on svjedok pokajnik, Zebec je odgovorio kako je njegov klijent na raspolaganju hrvatskim vlastima. Neslužbeno se doznaje da osumnjičeni pomagači, Đurović i Kuzmanović, poriču ikakvu povezanost sa zločinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet osumnjičenih

Ok 17 sati završila je i izvanredna konferencija za novinare na kojoj je policija izvijestila javnost o detaljima završene kriminalističke obrade nad osumnjičenicima. Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec je kazao kako je za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića i udruživanje za počinjenje tog kaznenog djela podnesena kaznena prijava protiv pet osoba, trojice hrvatskih državljana, jednog srpskog i jednog s dvojnim državljanstvom BiH i Hrvatske. Dvije osobe, su još u bijegu, napomenuo je.

Policija je jučer zatražila dodatnih 24 sata za ispitivanje osumnjičenih Roberta i Luke Matanića te Mafalanija, što im je sud i odobrio. Time je rok za njihovo privođenje pomaknut na danas u 17 sati.

I Zagorec bio na Županijskom sudu

Nešto prije devet sati dva policijska kombija su ušla u dvorište Županijskog suda, što je pobudilo sumnju da se radi o osumnjičenicima za ubojstvo Pukanića, no to je brzo demantirano. Odvjetnik Zoran Pilipović je za Index rekao da nema nikakvih informacija o uhićenima Robertu i Luku Mataniću te da ne zna gdje su sada.

Na Županijski sud su došli i odvjetnici Zvonimir Hodak i Krešimir Krsnik, pa se pretpostavilo kako je na sud priveden Vladimir Zagorec, što je nešto kasnije i potvrđeno

I.Ć.
Foto: K.H./I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara