Otkrivamo pozadinu ulizivačkog intervjua: Jabukina buduća punica je Kosoričina savjetnica

Screenshot: HTV

PRIJE gotovo dva mjeseca tadašnji izvršni urednik HTV-ovog Dnevnika Zoran Šprajc oštro je protestirao zbog mogućnosti da u fotelju trećeg voditelja i urednika središnje Informativne emisije HTV-a zasjedne Mislav Togonal, za kojeg se, prema pričama koje su se proširile Prisavljem, založila sama premijerka Jadranka Kosor. Togonal se tada povukao iz priče, a na spomenuto mjesto uskočio je netko vjerojatno puno bliži aktualnoj premijerki, a u što smo se vrlo brzo i praktično uvjerili.

Ivan Jabuka, čovjek koji je široj javnosti postao poznat nakon ulizivačkog intervjua s Jadrankom Kosor, s premijerkom ima poseban link naziva - buduća punica.

Mama zaručnice - savjetnica premijerke

Naime, njegova zaručnica Petra Ivančić, kći je Mirne Ivančić, ni manje ni više nego savjetnice Jadranke Kosor. Mirna Ivančić Kosoričina je bliska suradnica dugi niz godina. Karijeru u Vladi je započela 2000. godine kao savjetnica tadašnje potpredsjednice Vlade Željke Antunović, da bi dvije godine kasnije postala i šefica kabineta Ministarstva obrane na čijem je čelu bila Antunović.

Mirna Ivančić dobro se snašla i s promjenom političke klime. Dolaskom HDZ-a na vlast postaje savjetnica potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, a savjetnica joj je ostala i kada Kosor preuzima premijersku fukciju. Tako je u rujnu 2009. godine postala premijerkinom savjetnicom za unutarnju politiku. 

Premreženi takvim obiteljsko-poslovnim vezama nije ni čudo da je baš Jabuka u izbornoj godini zasjeo u fotelju urednika Dnevnika HTV-a, kao što nije ni čudno da je upravo u njega premijerka imala najviše povjerenja da će "najbolje" odraditi ekskluzivni intervju s njom koji je više nalikovao na razgovor ugodni, nego li na profesionalno odrađen posao, kako je Jabuka kasnije isticao.

"Sve intervjue koje sam u karijeri radio dogovarao sam sam"

Jabuku smo pitali je li, s obzirom na činjenicu da je majka njegove zaručnice savjetnica premijerke Jadranke Kosor takvim vezama dobio pravo na ekskluzivni intervju s premijerkom. Odgovor donosimo u integralnoj verziji:

"Kratko i jasno NE. Sve intervjue koje sam u karijeri radio dogovarao sam sam. Pri tome mislim na razgovore sa svim relevantnim sugovornicima na društvenoj i političkoj sceni, pa tako, primjerice, i onaj sa Zoranom Milanovićem prije dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako smatram da je ovo nedopustivo uplitanje u privatni život, bit ću još izravniji u namjeri da koliko je to moguće zaštitim ljude koji su, ni krivi ni dužni postali žrtve vaših konstrukcija i medijske hajke.
Majka moje djevojke radi kao državna službenica u Vladi RH. Upravo suprotno onome što insinuirate, na tom je mjestu zaposlena 2000. godine, u vrijeme koalicijske vlasti Ivice Račana, a nakon toga dio karijere provela je i na mjestu šefice kabineta bivše ministrice obrane Željke Antunović", kaže Jabuka.

Intrevju u kojem nije rečeno ništa

Podsjetimo, tjedan u kojem je održan intervju za premijerku je bio sve osim ugodan; tjedan u kojem su se zemljom nizali prosvjedi, dok je vladajuća stranka bez dokaza optuživala oporbu za financiranje istih, tjedan u kojem smo zabilježili novu, još veću brojku nezaposlenih, dok premijerki leđa okreću najveći hrvatski poslodavci, a HNB bez konzultacija s Vladom oslobađa 6,3 milijarde kuna, i tjedan u kojem je premijerka aktivno izbjegavala suočiti se s oporbom u Saboru te uvodila zabranu pitanja o prosvjedima.

Svakako tjedan u kojem je materijala za razgovor bilo na pretek, a reklo se - ništa. Nije zato ni čudno što se malo i gotovo ništa pisalo o sadržaju intervjua s Kosoricom, jer sadržaja nije niti bilo. Bilo je to zijevanje, puko otvaranje usta u studiju, žderanje vremena i dizanje živaca građanima Hrvatske.

Uostalom, lakše je valjda dignuti živce svim građanima Republike Hrvatske nego li - budućoj punici i njezinoj šefici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara