OTKRIVEN GEN KOJI SUDJELUJE U STVARANJU DUGOTRAJNOGA IMUNITETA

Znanstvenici u Sjedinjenim Državama identificirali su važan gen koji sudjeluje u stvaranju dugotrajnoga imuniteta na infekcije i to bi otkriće moglo odigrati važnu ulogu u razvitku raznih cjepiva.

Bez toga gena, koji je nazvan SAP, obrambeni sustav ne može prepoznati i reagirati na patogena tijela i zato su ljudi osjetljivi na bolesti.

´Zato je gen očito važan za obrambenu reakciju. Naš rad pokazuje da gen SAP ima glavnu ulogu u trajnijoj reakciji antitijela i upućuje na to da bi manipuliranje SAP-om moglo donijeti terapeutske koristi u generiranju bolje reakcije antitijela´, rekao je Shane Crotty iz Centra za istraživanje cjepiva u Georgiji.

Cjepiva se obično daju zdravim ljudima da ih zaštite od infekcije bakterijama, virusima ili drugim patogenim tvarima. Ona potiču obrambeni sustav organizma da reagira na patogenu tvar.

Dođe li do ponovnoga napada na tijelo, obrambeni sustav sjetit će ga se i boriti protiv njega, a da se osoba ne razboli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crotty i njegovi kolege otkrili su gen mjerenjem obrambene reakcije genetski izmijenjenih miševa koji nemaju SAP i normalnih miševa. Istraživanje je objavljeno u znanstvenome časopisu Nature.

Obrambeni sustavi u objema skupinama miševa pokrenuli su sličnu početnu reakciju kad su životinje inficirane. Ali genetski izmijenjeni miševi poslije nisu mogli proizvesti dovoljno stanica plazme i B-stanica koje pamte, a koje su potrebne za stvaranje antitijela za uništavanje virusa i presudne su za trajnost imuniteta.

Isti tipovi stanica ostaju u tijelu i kad početna infekcija prođe, a ako se ponovi pokreću novi napad.

´Zanimljivo je kod toga gena da on kontrolira stvaranje dugotrajnoga pamćenja, ali nije važan za brzu obrambenu reakciju. Dosad još nismo vidjeli takav gen´, rekao je dr. Rafi Ahmed, vodeći autor studije.

Stanice stvorene za dugotrajan imunitet nužne su i za stvaranje uspješnoga cjepiva jer cjepivo neće zaštititi od infekcije ako ne proizvede dugotrajno pamćenje imuniteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara