Otkriven gen odgovoran za nastanak metastaza

AMERIČKI znanstvenici otkrili su gen odgovoran za širenje stanica tumora po tijelu, piše časopis Molecular Biology of the Cell.

U pokusima na životinjama isključen je gen ciklin D1 te je utvrđeno da se kod liječenih životinja više ne stvaraju metastaze, izvijestio je Richard Pestell sa Sveučilišta Georgetown.

Bjelančevina ciklin D1 dio je ciklusa koji regulira diobu stanica. Kod stanica karcinoma dojke ciklin D1 proizvodi se prekomjerno. Preveliku proizvodnju proteina znanstvenici već dulje povezuju s lošim razvojem bolesti. Prijašnje studije pokazale su da su miševi koji nemaju ciklin D1 otporni na neke vrste karcinoma dojke, a novo je istraživanje pokazalo da se tako može spriječiti nastanak metastaza.

Zbog nekontroliranog širenja stanica neke su zloćudne bolesti vrlo opasne. Stanice raka šire se na druga tkiva pa se tako nakon nekoliko godina često ponovno stvara tumor koji potječe od matičnog tumora. Znanstvenici vjeruju da će se, ako se otkrije više pojedinosti o nastanku metastaza, otvoriti i nove terapijske mogućnosti u borbi protiv zloćudnih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara