OTKRIVEN PRVI AUSTRALSKI TARTUF

Australski znanstvenik uzburkao je svjetsku biologiju otkrivši novi rod tartufa povezan s poznatom porodicom gljiva amanita.

Porodici amanita pripadaju biserke i blagve, ukusne vrste u kojima uživaju gurmani širom svijeta, ali i mnoge otrovne gljive poput pupavki i muhara, gljiva iz bajki crveno-bijelih klobuka.

Otkriće mikologa dr. Neala Boughera pokazuje da je Australija jedno od gljivama najbogatijih područja na Zemlji, objavila je Organizacija za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha.

Sve do otkrića u pošumljenom području bivšega rudnika boksita nedaleko Pertha, nitko u Australiji nije našao tartuf, odnosno podzemnu gljivu povezanu s porodicom amanita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´To nije samo nova vrsta, nego i potpuno novi rod gljiva´, pojasnio je dr. Bougher. ´Znanstvenici su za njim tragali stoljećima, a sada je otkriven u Australiji´.

Bougher je s dr. Theresom Label iz Kraljevskih botaničkih vrtova u Melbournu dosad pronašao samo nekoliko primjeraka nove vrste gljiva, a nazvali su ih amarrendia, po porodicama amanita i torrendia kojima je novi tartuf najsličniji.

Otkrivene gljive su bijele boje, većina ih je veličine pikule, a dr. Bourgher je pronašao i nekoliko primjeraka veličine kivija.

Dosad su znanstvenici upoznali samo samo oko 10 posto australskih autohtonih vrsta gljiva, iako su one jedan od najvažnijih i najraširenijih oblika života na tome kontinentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara