Otkrivene tajne Pokrovčevih kamatarskih poslova

NI ŠEST dana nakon što je ubijen, priča oko nogometnog menadžera Dina Pokrovca i poslova kojima se bavio još nije dobila svoj epilog. Najnovija otkrića vezana su uz "kupoprodaju" nekretnina na području Zagreba, a po svemu sudeći, čini se kako su te transakcije bile usko povezane s njegovim kamatarskim poslovima.

Pod pritiskom javnosti nakon samog ubojstva, trener Dinama Josip Kuže progovorio je o Pokrovcu kao kamataru kojem je otplaćivao dugove.

Jutarnji list je u posjedu svih 15 dokumenata, točnije 15 zahtjeva za upis vlasničkih prava na desetak nekretnina, koji dokazuju u kojim je sve transakcijama Pokrovac doista sudjelovao. Sve te transakcije uredno su pokrivene legalnim ugovorima i aktima, no svima je poznato kako su ugovori služili tek za prikrivanje nelegalnih kamatarskih rabota.

Prvi primjer odnosi se na već spomenutog Josipa Kužea i njegovu kuću od 239 četvornih metara u Jurjevskoj ulici. Nakon što je obitelj Kuže kupila kuću 1997. godine, u srpnju 1999. godine kao vlasnik kuće i dvorišta, a temeljem ugovora o zajmu i sporazuma radi osiguranja novčane tražbine, prijenosom vlasništva upisao se Dino Pokrovac.

Nema sumnje kako je Kuže prepisao kuću Pokrovcu pod pritiskom, no u vlastovnici je zabilježena tek fraza da je prijenos prava vlasništva izvršen radi osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Pokrovca, prava na vlasništvo nekretnina upisivali su i njegovi prijatelji, od kojih je jedan također poznat iz nogometnih krugova. Naime, P.M. iz Bjelovara posudila je novac od Pokrovčeva prijatelja B.F. On je, pak, ishodio zabilježbu parničkog postupka protiv vlasnice kuće u Sigečici radi isplate duga. Nakon toga poznato je samo kako se temeljem kupoprodajnog ugovora u vlasništvo nad kućom 1999. godine upisao Dino Pokrovac.

Z.B. iz Šibenika bio je jedan od većih Pokrovčevih dužnika, te je stoga bio na poligrafu u policiji. Šibenčanin je 1999. godine postao vlasnik stana i polovice poslovnih prostora u elitnom dijelu Zagreba. Iste je nekretnine u vlasništvo prije Z.B. temeljem osiguranja tražbine u iznosu od 150,000 DEM dobio R.R. iz Zagreba.

Čini se kako se i u ovom slučaju radi o naplati duga s lihvarskim kamatama. No, Z.B. je nekretnine prenio na Pokrovca, opet temeljem ugovora o zajmu i ugovora o osiguranju tražbine, a zanimljivo je kako je R.R. sudu predao zahtjev za promjenu upisa prava vlasništva na Z.B., a ovaj istog dana istovrsni zahtjev za predaju nekretnina na Pokrovca.

Još jedan vlasnički list nekretnine na koju se upisao ubijeni nogometni menadžer pokazuje kako je upisan na temelju osiguranja novčane tražbine u iznosu od 130.000 DEM koju je dao T.P. iz Zagreba. Nakon što je T.P. ostao bez kuće, uzeo je kredit u iznosu 180.000 DEM te se ponovo upisao kao vlasnik kuće. Nije poznato da li je taj novac ikada vratio Pokrovcu.

Policija trenutno istražuje sve navedene, ali i još neke transakcije nekretninama, a koje dokazuju Pokrovčevu povezanost s ilegalnim kamatarskim poslovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara