Otkriveno ´pametno´ cjepivo protiv gripe

AUSTRALSKI i američki znanstvenici tvrde da su otkrili način za proizvodnju "pametnoga" cjepiva za borbu protiv mutiranih oblika virusa gripe poput onoga od kojega je 1918. godine umrlo 40 milijuna ljudi, piše "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Sadašnja cjepiva djelotvorna su samo protiv nekih oblika virusa gripe, a ne mogu se rabiti za suzbijanje mutiranih oblika virusa.

Znanstvenici Sveučilišta u Melbourneu i njihovi kolege iz Dječje bolnice St. Jude u Memphisu tvrde da su pronašli način da u roku od deset godina razviju novu vrstu cjepiva koje će biti djelotvorno i protiv najopasnijih mutirajućih virusa, a njihovo se istraživanje temelji na najnovijim otkrićima o mehanizmu kojim organizam, putem svojih T-stanica, odgovara na zarazu virusom gripe.

Postojeća cjepiva protiv gripe temelje se na aktivnosti antitijela, a ne T-stanica, i uglavnom se svode na usmjeravanje antitijela na bjelančevine koje se nalaze na površini virusa.

No, te se bjelančevine vrlo brzo mogu bitno promijeniti, pa je moguće stvaranje otpornosti na djelovanje antitijela i pojava pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
T-stanice pojačavaju djelovanje imunološkoga sustava organizma prepoznavanjem određenih bjelančevina koje ne mutiraju u unutrašnjosti virusa gripe.

Steve Turner iz Imunološkog i mikrobiološkog odjela Sveučilišta u Melbourneu misli da će cjepivo koje se temelji na T-stanicama vrlo vjerojatno dugo biti djelotvorno zbog stabilnosti ciljanih bjelančevina u virusu.

"Sada možemo genetski izmijeniti virus gripe i promatrati kako djeluju T-stanice", kaže Turner. "Tako se umjetnim putem mogu načiniti virusi gripe, što omogućuje prilagodbu i proizvodnju cjepiva za slučaj izbijanja bolesti".

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara