Otkriveno sredstvo za sprječavanje stvaranja sluzi kod astme

AMERIČKI su biolozi otkrili molekulu koja može spriječiti stvaranje suvišne sluzi i začepljenje dišnih putova uzrokovano nekim bolestima.

Sluz vlaži i štiti probavne i dišne kanale, a pretjerano lučenje uzrokovano bolestima poput astme, kroničnog bronhitisa i cistične fibroze, može uzrokovati začepljenje dišnih putova.

Pokusi provedeni na astmatičnim miševima pokazali su da se pretjerano lučenje sluzi može naglo smanjiti ili potpuno blokirati uz pomoć peptida nazvanog MANS. Taj peptid, objavljeno je u stručnom časopisu Nature Medicine, blokira bjelančevinu koja uzrokuje prekomjerno lučenje sluzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kenneth Adler s Državnog sveučilišta North Carolina u Raleighu i njegovi kolege molekulu su ubrizgali miševima koji na određene alergene u normalnim okolnostima reagiraju simptomima sličnim astmi.

Samo jedna doza ubrizgana 15 minuta nakon umjetno izazvanog astmatičnog napada, uspješno je spriječila prekomjerno stvaranje sluzi u plućima glodavaca.

Sadašnji lijekovi sprječavaju spazam dišnih putova, ali ipak ne smanjuju stvaranje sluzi. Zato bi MANS mogao nadopuniti standardnu terapiju.

Znanstvenici vjeruju da bi to sredstvo koje zaustavlja stvaranje sluzi moglo koristiti i u liječenju kroničnog bronhitisa ili cistične fibroze, ali za to su nužna dodatna ispitivanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara