Otok: Godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

U OTOKU nedaleko od Vinkovaca danas je obilježena 11. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, pripadnika I. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.

Njihov zrakoplov u rano jutro 2. prosinca 1991. pri izvršenju borbenog zadatka oborila je nedaleko od Otoka srpska protuzračna obrana raketom zemlja-zrak ´kub´.

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca letjela su u 50 godina starom poljoprivrednom zrakoplovu ´Antonov´, u kojemu su izvršili niz borbenih zadataka u obrani RH od srpske agresije.

Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja u središtu Otoka počast poginulim hrvatskih zrakoplovcima te dvadesetsedmorici hrvatskih branitelja i civila, stradalih u obrani toga mjesta, odala su izaslanstva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, MUP-a, Vukovarsko-srijemske županije i općine Otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz velik broj mještana Otoka, nazočni polaganja vijenaca bili su i članovi obitelji i rodbina poginulih zrakoplovaca, koji su, po riječima pomoćnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za ratno zrakoplovstvo general bojnika Josipa Čuletića, prošli vrhunsku obuku na suvremenim zrakoplovima, a poginuli su braneći hrabro domovinu u poljoprivrednom zrakoplovu.

´Pokazali su kako se i u takvim uvjetima mogu izvršiti borbeni zadaci kada se domovinu nosi u srcu´, poručio je general bojnik Josip Čuletić.

U otočkoj župnoj crkvi svetoga Antuna Padovanskog za sve poginule u Domovinskom ratu služena je misa zadušnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara