Otrovna riba koja živi u koraljnim grebenima velika je kukavica

NORVEŠKI se biolozi utvrdili kako je vrsta glavoča koja živi u koraljnim grebenima najveća kukavica među ribama jer, iako je otrovan za neprijatelje, svoju dobro zaštićenu nastambu napušta jedino u ekstremnim uvjetima.

Glavoči koji nastanjuju koralje žive u tridesetak centimetara velikoj šupljini između dviju koraljnih grana. Voda tamo može biti iznimno siromašna kisikom, u vrijeme kada je more mirno. No, ta se riba tijekom evolucije naučila zadovoljiti već malim količinama kisika, kako ne bi morala napuštati zaštićenu špilju, objavljeno je u stručnom časopisu Bild der Wissenschaft.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čak i kad se količina kisika spusti ispod dva posto, glavoč ostaje u svojoj špilji, uočili su Goeran Nilsson i njegovi suradnici sa Sveučilišta u Oslu, a svoja su zapažanja iznijeli na godišnjem sastanku Društva za eksperimentalnu biologiju u Southamptonu.

Otprilike jednom mjesečno, razina vode na grebenu toliko se spusti da stanovnici koralja ostanu ležati na suhom. Čak i u tim za ribe ekstremno neprijateljskim uvjetima, oni odbijaju napustiti sigurnost svoga doma. Ta žilava riba može izdržati na zraku čak četiri sata, uočili su znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara