Otvoren afrički summit

U ETIOPIJI je u ponedjeljak otvoren prvi izvanredni summit lidera Afričke unije (AU) na čijem dnevnom redu kao glavne teme dominiraju iračka kriza i otvoreni sukobi u nekim dijelovima Afrike.

Na dvodnevnom skupu očekuje se oko 30 izaslanstava. Radi se o prvom summitu otkako je Organizacija afričkog jedinstva transformirana u Afričku uniju (AU) prošloga srpnja u Durbanu.

´I dalje smo suočeni s izazovom ustanovljenja mira i stabilnosti na našem kontinetu. Događaji nas tjeraju da hitno osnujemo afričko Vijeće mira i sigurnosti´, rekao je u uvodnom izlaganju južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki. Pozvao je sve zemlje da ratificiraju protokol kako bi se panafričko Vijeće mira i sigurnosti moglo osnovati na sljedećem summitu.

Sukobi u Obali Bjelokosti, Kongu, Srednjoafričkoj Republici, Somaliji i Sudanu bit će stoga neizbježno na dnevnom redu skupa. Očekuje se da će da na kraju biti i usvojena zajednička izjava protivljenja američkom napadu na Irak.

Već po običaju, najveće izaslanstvo na skupovima ovoga tipa je Libijsko. Pratnju pukovnika Gadafija čini nekoliko stotina ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara