Otvorena birališta za predsjedničke izbore

JUTROS u 7 sati u Hrvatskoj se otvorilo 6.564 biračkih mjesta na kojima će hrvatski građani među 13 ponuđenih kandidata birati predsjednika države.

Biračka mjesta bit će otvorena do 19 sati.

Pravo biranja ima ukupno 4,403.871 birača, od kojih je njih 4.003.645 na popisu u Hrvatskoj, a oko 400 tisuća ima prebivalište u inozemstvu.

Spomenutom broju biračkih mjesta u Hrvatskoj treba dodati i 10 mjesta na kojima će glasovati hrvatski državljani s prebivalištem u BiH i boravištem u Hrvatskoj, te dva biračka mjesta u Zagrebu na kojima će glasovati hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu koji se danas zateknu u Zagrebu.

U inozemstvu, u 50 država, glasuje se na 155 biračkih mjesta.

I na tim se biralištima glasuje 2. siječnja od 7 do 19 sati prema lokalnom vremenu, pa su s obzirom na vremensku razliku, prva birališta za hrvatske predsjedničke izbore već su sinoć otvorena u Novom Zelandu.

Hrvatski građani o predsjedniku države odlučuju zaokruživanjem rednog broja jednog od 13 kandidata: Đurđe Adlešić, Miroslava Blaževića, Ljube Ćesića, Mladena Kešera, Jadranke Kosor, Doris Košte, Ante Kovačevića, Slavena Letice, Stjepana Mesića, Borisa Mikšića, Ivića Pašalića, Tomislava Petraka i Miroslava Rajha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državno izborno povjerenstvo u dva će puta, u 12 i 17 sati izvijestiti o odazivu birača, a prve će privremene rezultate objaviti iza ponoći.

Do ponoći traje izborna šutnja, započeta u prvim minutama subote, 1. siječnja. Prve privremene rezultate predsjedničkih izbora Državno izborno povjerenstvo objavit će u prvim minutama 3. siječnja.

Da bi se izabrao predsjednik potrebno je da jedan od 13 kandidata osvoji najmanje 50 posto plus jedan glas svih birača koji će glasovati.

Ako ni jedan to ne uspije, za 15 dana predsjednik će se izabrati u drugom krugu u koji će ići dva kandidata koja u prvom krugu osvoje najveći broj glasova.

Izbore će pratiti 1.817 promatrača i to domaćih (GONG-ovih) 1.811 te šest stranih, OESS-ovih koji će nadgledati biračka mjesta u SiCG.

Oko provođenja izbora bit će angažirano oko 46 tisuća osoba.

Prvi krug predsjedničkih izbora državu će koštati između 50 i 60 milijuna kuna.

Na nedjeljnim izborima za predsjednika države natjecat će se najveći broj kandidata do sada, 2000. bilo ih je devet, 1997. tri, a 1992. osam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara