OTVORENA IZLOŽBA BAKROPISA HORSTA JANSSENA

Izložba radova Horsta Janssena, jednog od najznačajnijih suvremenih njemačkih grafičara iz druge polovice 20. stoljeća, otvorena je večeras u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Izloženo je 80-ak bakropisa, od velikih formata s početka šezdesetih, preko najznačajnijih ciklusa "Hokusaijeva šetnja" i "Karneval u Veneciji" (oba iz 1971.), do pojedinačnih listova iz serije autoportreta, nastalih između 1969. i 1976.

Na izložbi je kronološki i tematski predstavljen izbor iz Janssenovog ogromnog opusa koji pokazuje umjetničke kvalitete kojima se proslavio u Europi, rekla je ravnateljica Kabineta grafike HAZU Slavica Marković, dodavši da je samo u sedamdesetima napravio oko tisuću djela u tehnici bakropisa.

Izdvojila je seriju njegovih autoportreta na kojima se najbolje može pročitati kako je bio umjetnik kojeg su "razdirali osjećaji boli i strasti".

Izložbu je otvorio Rudolf Bartsch, direktor Goethe-instituta u Zagrebu, u suradnji s kojim je izložba organizirana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horst Janssen (1929- 1995., Hamburg) jedan je od najproduktivnijih suvremenih njemačkih grafičara. Najzastupljeniju temu svojih bakropisa, krajolike, Janssen je vezivao uz biljne i životinjske strukture te vlastite crte lica. Za svoj je rad inspiraciju često nalazio u povijesti umjetnosti, parafrazirao je motive Ensora, Lingera, Dubuffeta i davao im aktualna značenja u novom kontekstu.

Njegov najopsežniji ciklus "Hokusaijeva šetnja" nadahnut je drvorezima japanskog umjetnika Hokusaija Katsushika iz 19. stoljeća. Na njega se tematski nadovezuju ciklusi "Karneval u Veneciji", serija autoportreta "Hannova smrt" iz 1972. i serija malih krajolika (1963.-1976.)

Izložba će biti otvorena do 14. veljače.

(Hina) ag mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara