Otvorena izložba Borisa Demura

"Retrospektiva I." naziv je izložbe Borisa Demura koja je večeras otvorena u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Priređivač izložbe i autor predgovora u katalogu Zdenko Rus istaknuo je da je oko 360 izloženih radova nastalo od 1970. do 2000. te kako je bilo nemoguće prostorno odrediti granicu izložbe s obzirom na bezbroj Demurovih radova.

Osvrnuvši se na Demurov umjetnički razvoj, Rus je naglasio kako je od početka umjetnik privržen formativnosti i performanceu, a fenomen takva niza, dodao je, utjelovljuje se i drukčije, primjerice u Mrtvoj prirodi 1971.

Autor u svojim djelima iskazuje tijek misli, počevši od studijskog te analitičkog crtanja preko spiralnog do fotografskog dokumentiranja kiparskog djelovanja ili performancea, podsjetio je Rus. Osobitot izložbe, ocijenio je, jest Demurovo spiralno slikarstvo nastalo 90-ih godina, koje zastupa jedno od najvećih djela na izložbi spiralna slika "Requiem za Hrvatsku" iz 1991. koja se čuva u Modernoj galeriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložbu je otvorio ravnatelj Moderne galerije Igor Zidić, a Demur je o svojoj izložbi kratko rekao kako je to za nj najobičniji stvaralački, odnosno radni dan.

Među brojnim posjetiteljima otvorenju je nazočio i ministar kulture Božo Biškupić.

Izložba je otvorena do 30. travnja.

(Hina) xta yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara