OTVORENA IZLOŽBA CRTEŽA ROMOLA VENUCCIJA

Izložba crteža riječkog slikara Romola Venuccija otvorena je večeras u riječkoj galeriji Malom salonu.

Na izložbi u povodu proslave stote obljetnice rođenja slikara predstavljeno je 40 Venuccijevih crteža iz razdoblja njegova stvaranja između 1927. i 1935.

Viša kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci Daina Glavočić, koja je postavila izložbu, kazala je u prigodi otvorenja kako je taj izbor uvod u stalni postav Venuccijevih djela u budućoj novoj zgradi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Istaknula je kako su ti radovi najbolji umjetnikovi crteži u vlasništvu MMSU-a iz darovnice Venuccijeve udovice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavočić je navela kako je Venucci u to doba u Rijeci stvarao kao da je najveća kulturna sredina iako je tada bila provincija, najprije Austrougarske Monarhije, a onda i Italije. Naglasila je da je Venucci spremno prihvatio najsuvremenije trendove u umjetnosti, odnosno u kubizmu i futurizmu.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel, priredili su je MMSU i riječka Zajednica Talijana i prvi je projekt u proslavi stote obljetnice umjetnikova rođenja. Jedan od najvećih riječkih slikara, Venucci, umro je 1973., a prvi put je predstavljen retrospektivom u Rijeci prije 10 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara